sigurnost

Nova pravila EU za vozače. Evo o čemu je riječ

Kako bi se osigurala veća sigurnost u cestovnom prometu, EU uvodi zahtjev za različitim sistemima pomoći vozaču. Za nove automobile od 7. jula 2024. to, između ostalog, uključuje crnu kutiju, tempomat, sistem upozorenja na pospanost i pažnju te pomoć pri kočenju u nuždi.

Nova uredba EU zahtijevat će određene sisteme pomoći vozaču za nove automobile u budućnosti.

Ova obaveza već vrijedi za potpuno novohomologirana vozila od 6. jula 2022., a novi sistemi pomoći u vožnji bit će obavezni za nove automobile od 7. jula 2024.

Prema statistikama EU-a, do 95 posto svih saobraćajnih nesreća može se pripisati ljudskoj pogrešci. Prema Euvropskoj komisiji, obvezni sistemi pomoći vozaču na evropskim cestama mogli bi spasiti 25.000 života i spriječiti najmanje 140.000 teških povreda do 2038. godine.

Za sve kupce novih automobila važno je napomenuti da vozila koja su dobila homologaciju prije 6. jula 2024. ne moraju nužno sadržavati ove pomoćnike.

Aktivni asistent za održavanje voznog traka do sada se nalazio prvenstveno u srednjoj i višoj klasi. Sada je obvezna za sva vozila i primjenjuje se pri brzinama iznad 60 km/h.