BBS

Njemački div pred bankrotom. Radnici nisu primili plaće od maja

Radnici velikog giganta, BBS u Njemačkoj nisu primili plaće od maja.

Veliki dobavljač automobila iz Baden-Wurttemberga vjerovatno će se suočiti s još jednim bankrotom, a posljednji put stečaj su proglasili nedavno.

Zapravo, sve se trebalo promijeniti od prošle godine, ali sada velikom automobilskom dobavljaču iz Baden-Wurttemberg ponovno prijeti bankrot.

Stotine radnika plaće čekaju od maja, pišu njemački mediji.

Od četvrtog bankrota u septembru prošle godine u kompaniju je trebao stići dašak svježeg vazduha jer je novi investitor preuzeo dobavljača automobila iz Baden-Wurttemberga.

Željeli su ga vratiti na put uspjeha i napravili su velike planove za postizanje tog cilja. Međutim, čini se da ti planovi još ne daju rezultate jer više od 200 radnika nije dobilo plaće za maj i jun, te su ostali kod kuće.

Proizvodnja stoji, tačnije u velikim proizvodnim pogonima fabrike ništa se ne radi.

Međutim, problemi s plaćama nisu izazvani finansijskim razlozima. Postoje klauzule prema kojima se prava na pečat ne mogu preuzeti u slučaju nesolventnosti.

Taj problem izbjegnut je prošle godine s turskim investitorom ISH Group.

Ipak, još bi moglo proći neko vrijeme prije nego što se prava konačno prenesu. Kao rezultat toga, dobavljač automobila BBS više nije mogao nastaviti proizvoditi.

Kompanija je sada u zastoju, a 240 zaposlenih čeka plaće od maja.

Posljednji rok za isplatu plaća je danas. U suprotnom, dobavljaču automobila iz Baden-Wurttemberga prijeti sljedeći bankrot.

Do sada su investitori više puta spasili firmu od propasti, navode njemački mediji, a prenosi Fenix-Magazin.