dva pajdaša

Dodik napisao hvalospjev Orbanu jer je otišao kod Putina: Pokazao je svoju veličinu

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik oglasio se kako bi prokomentarisao posjetu mađarskog premijera Rusiji koju su osudili zvaničnici EU.

Dodik je napisao da podržava posjetu Viktora Orbana Moskvi i Kijevu i njegove "istinske napore i iskrene namjere, koji imaju samo jedan cilj, a to je prekid sukoba i otpočinjanje pregovora s ciljem postizanja mira". Nije ni čudo da podržava s obzirom da se i Dodik nedavno vratio iz Rusije i posjete agresoru Vladimiru Putinu.

"Orban je i ovim potezom dokazao da je jedan od rijetkih političara u svijetu kojeg je moguće nazvati državnikom i to u pravom smislu te riječi, kome su mir, dijalog, napredak i razvoj prioritet. Svi oni koji ovih dana kritikuju premijera Orbana zbog ovih susreta, samo pokazuju svoju lošu stranu, da su za nastavak sukoba, naoružavanje, dok su duboko ušamčeni u 'ratnim rovovima'", reče Dodik.

Dodao je da takvi ne mogu biti ljudi mira i ne mogu biti pregovarači za postizanje mira, "za razliku od mađarskog premijera".

"Oni su uvijek spremni da kritikuju svaki potez koji je usmjeren na postizanje mira i otpočinjanje pregovora, dok 'zaboravljaju' ili namjerno prešućuju da je Orban za dva dana posjetio i Kijev i Moskvu, a sve s istom željom - prekid sukoba.

Nijedan mir na svijetu nije moguće pregovarati bez dijaloga sa obje strane, na čemu je Orban i radio, čime je po ko zna koji put pokazao svoju veličinu i iskrenu želju za mirom u svijetu", naveo je Dodik na X-u.

Podsjetimo, Orban nije dobio nikakav mandat od Evropskog vijeća da posjeti Moskvu, izjavio je u petak visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigursnost Josep Borrell.

Orban je rekao da bi želio da uvjeri Ukrajinu i Rusiju u potrebu da "pređu dug put zajedno, koji se može završiti prekidom vatre i mirovnim pregovorima". Ali Borrell je rekao da se "stav EU o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine ogleda u mnogim zaključcima Evropskog vijeća."