Tek 2 sastojka bit će vam dovoljna za pripremu slatko-kiselkastog sirupa od limuna, a poprilično smo sigurni da će vrlo brzo postati vaš omiljeni napitak sezone.
Osim za osvježavajući sok, sirup od limuna možete koristiti i kao dodatak koktelima, ljetnim poslasticama ili ga pak sačuvati za hladnije dane kao ukusnu uspomenu na ljeto. Kombinaciji možete dodati i đumbir, koji će sirup podići na jedan novi nivo.
Za pripremu će vam trebati svega 2 sastojka. Pripremite 12 limuna i 200 g šećera. S obzirom na to da ne je svaki limun drugačiji te svako voli drugačiji nivo kiseline, količine svakako možeš prilagoditi vlastitom ukusu. Sirup isprobaj nekoliko puta tokom kuhanja, pa okus prilagodi svom ukusu.
Također, kod pripreme ovog sirupa vrlo je važno da koristite domaće, bio plodove. Tretirani limun vrlo je teško potpuno očistiti stoga će najbolji odabir biti upravo limun koji nije tretiran različitim sredstvima.
Sve što ti preostaje jest da limun dobro operete, prerežete ga na pola i ocijedite sok. Limunov sok pomiješajte sa šećerom u posudi i kuhajte, ali svakako pripazite da ne zavrije.
Kada je sirup od limuna blizu vrenja, smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete gustoću sirupa. Sirupu dodaj limunovu koricu i pustite da tako stoji sat vremena, dok se potpuno ne ohladi. Procijedite sirup, spremite ga u teglu i koristi po želji.