odbili izjavu

Olimpijske igre u Parizu bez ruskih džudista. Nisu htjeli pristati na ‘ponižavajući’ uvjet

Olimpijske igre u Parizu će proći bez ruskih džudista. Međunarodna džudo federacija potvrdila je odluku ruske federacije da neće poslati četvoricu džudista koji su mogli nastupiti na igrama pod neutralnom zastavom.

"Ruski tim neće prihvatiti ponižavajuće uslove i stoga neće prihvatiti prijedlog Međunarodnog olimpijskog komiteta za sastav ekipe za Pariz 2024", saopćeno je na web stranici ruskog saveza borilačkih sportova.

Rusija je imala čak 17 kandidata za nastup na igrama, ali bi MOK dozvolio nastup samo četvorici - Valeriju Jendovitciju (preko 100 kg), Mahmadbeku Mahmadbekovu (do 73 kg), Dali Liluašvili (do 63 kg) i Elis Starcevi (preko 78 kg).

"Ispunili smo sve one MOK-ove uslove koji su bili prihvatljivi. Naravno, jasno smo dali do znanja da nećemo sklapati dogovore na štetu naše savjesti i da nećemo potpisivati izjave koje diskreditiraju politiku naše zemlje", dodali su.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije na igrama u Parizu mogu nastupiti samo kao dio neutralnog tima bez državnih simbola, uz strogo ispunjavanje određenih uslova.