rak penisa

Naučna studija otkrila uznemirujuće podatke za muškarce i njihov spolni organ: Amputacija je krajnja opcija…

Rak penisa je srećom rijedak, ali broj slučajeva raste.

Neki stručnjaci predviđaju porast raka penisa od čak 77 posto do 2050.

Dok zemlje u razvoju obično imaju najviše stope raka penisa, broj slučajeva raste u većini evropskih zemalja. Kako stanovništvo stari, broj slučajeva raste. Biti stariji od 50 godina jedan je od glavnih faktora rizika za rak penisa, a Evropa ima sve starije stanovništvo, piše Science Alert.

Ostali faktori rizika uključuju suženu kožicu, lošu higijenu spolnih organa i pušenje duhana. Rak penisa je rijedak kod osoba koje su obrezane pri rođenju.

Skvamozne stanice u koži penisa odgovorne su za više od 90% karcinoma penisa. Druge zloćudne bolesti, poput melanoma, karcinoma bazalnih stanica ili sarkoma su rjeđe. Infekcija humanim papiloma virusima (HPV) identificirana je u otprilike polovici slučajeva karcinoma skvamoznih stanica.

Papilomavirusi se šire kontaktom s kožom i vjerovatno su najčešće spolno prenosive infekcije čovječanstva. Više od 70% spolno aktivnih odraslih osoba zarazit će se infekcijama papiloma virusom, obično u adolescenciji.

Infekcije obično ne uzrokuju simptome i mogu nestati tijekom nekoliko mjeseci do nekoliko godina bez dugotrajnih komplikacija. Čini se da prethodna infekcija HPV-om, nažalost, ne štiti od buduće infekcije.

Ove infekcije mogu postojati neposredno ispod površine kože. U penisu to može rezultirati promjenama teksture i boje kože – poznatim kao "premaligne promjene". Može se razviti bezbolan, bez simptoma čir ili bradavica, obično na glaviću i ispod prepucija.

HPV 16, najčešći visokorizični tip HPV-a, može izazvati maligne promjene u tkivima penisa ili vrata maternice, usta, grla, vulve, vagine i anusa. To je vjerojatno najkancerogeniji HPV. Na sreću, cjepiva protiv HPV-a već su učinila veliki posao u smanjenju stope raka vrata maternice.

Učincima ovih uboda na rak penisa vjerojatno će trebati više vremena da se pojave jer obično postoji dugo razdoblje između infekcije HPV-om i pojave raka.

Dijagnosticiranje raka penisa često se odgađa jer pacijenti osjećaju krivnju ili neugodu. Mnogi muškarci navode da se samoliječe antimikrobnim ili steroidnim kremama dok odgađaju pregled kod liječnika.

Liječnici također često doprinose kašnjenju, jer se lezije ponekad pogrešno klasificiraju kao benigne. Ako su se maligne stanice proširile na limfne žlijezde prepone, šanse za izlječenje su puno manje, stoga je važno brzo postavljanje dijagnoze i liječenje.

Liječenje

Kancerogeno tkivo može se uspješno ukloniti laserom ili mikrokirurgijom. To se može kombinirati s kemoterapijom ili radioterapijom. Međutim, neki tumori neće dobro reagirati na liječenje i penis će možda trebati amputirati. Ali ovo je uvijek posljednje sredstvo.

Nedavni izvještaj BBC-ja otkrilo je da Brazil ima jednu od najvećih stopa amputacija penisa, s gotovo dvije amputacije penisa dnevno.

Ali postoji nada na horizontu. Novi pristupi, kao što je upotreba projektiranih T stanica (vrsta imunoloških stanica) koje napadaju stanice zaražene HPV-om ili imunoterapije poput tislelizumaba koje poboljšavaju imunološke odgovore na tumore skvamoznih stanica, pokazali su se učinkovitima u nekoliko slučajeva.