zamjenik ministra

Goganović poziva na reakcije: Heleza moraju zaustaviti međunarodna zajednica i Tužilaštvo BiH

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović pozvao je ЕUFOR i međunarodnu zajednicu da javno reagiraju i upute upozorenje ministru odbrane Zukanu Helezu zbog njegovih, navodno, konstantnih 'ratnohuškačkih izjava kojima ugrožava mir, stabilnost i bezbjednost u BiH, ali i regionu'.

Na pitanje Srne da prokomentira izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Miloša Vučevića i saopćenje Ambasade Srbije u BiH u kojem je izražena duboka zabrinutost povodom ratnohuškačkih izjava Heleza, Goganović je upitao kome je cilj zaoštravanje odnosa sa susjednim zemljama u izazovnim vremenima koja vladaju na svjetskoj političkoj scenu.

"Saradnja za zemljama regiona je ključna za mir i stabilnost na Balkanu koja se reflektuje na mir u Еvropi", rekao je Goganović Srni.

On je naveo da Helez možda smatra da je ministar odbrane Armije BiH, budući da kada iznosi takve stavove on ne govori u ime Srba i Hrvata koji rade u Oružanim snagama BiH.

Goganović je ukazao da to što Helez govori nisu zvanični stavovi Ministarstva odbrane u Vijeću ministara, jer nije bilo rasprave po tom pitanju na kolegijumu Ministarstva, niti su zamjenici ministra konsultovani.

"To su isključivo njegovi lični stavovi i zloupotreba sistema odbrane u političku promociju, što je strogo zabranjeno Zakonom o odbrani", istakao je Goganović.

On je ukazao na činjenicu da je Tužilaštvo BiH brzo reagovalo protiv njega zbog obilježavanja 9. januara i polaganja vijenaca borcima Kalinovika, ali da uporno šuti na konstantno Helezovo kršenje Zakona o odbrani, urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i javnog propagiranja ratnohuškačke retorike, na šta bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti.

"Šuti i samoproglašeni visoki predstavnik koji me je neosnovano napao na sjednici Vijeća sigurnosti UN i crtao mi metu na čelo, a na Helezove postupke se ne oglašava i onda se pita zašto ga srpski narod ne priznaje", rekao je Goganović.

Helez je inače za Face TV rekao da je "svako razdruživanje rat", da "nikada više Vučić neće snajperom pucati na Sarajevo" i da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "niko ne brani da uzme svoju porodicu i ode u Beograd".