Skandal

Ova fotografija je dokaz da u BiH nisu ušli samo kadeti Vojske Srbije. Tu su bili i oficiri

Osobe u uniformama Vojske Srbije jutros su defilirali kroz Prijedor uoči obilježavanja 82. godišnjice bitke na Kozari, a prisutne su jučer bile i u Bratuncu.

Iako je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović rekao da je riječ kadetima koji se školuju u Vojsci Srbije te da se oni ne mogu svrstati u pripadnike Vojske, čini se da je istina nešto drugačija.

Oficirske oznake na uniformi pripadnika Vojske Srbije u Bratuncu

Kao što se vidi na slici iz Bratunca, jasno je da u BiH nisu boravili samo kadeti Vojske Srbije, nego i osobe s činovima.

Slika koju objavljujemo govori da su u BiH bili i oficiri iz susjedne države. Konkretno, na slici se vidi osoba s činom oficira, potpukovnika.

Podsjetimo, Goranović tvrdi da je "riječ o kadetima Vojne i Policijske akademije, a na osnovu potpisanog sporazuma između Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS".

On je rekao da je "Srbija imala obavezu da o tome obavijesti Ministarstvo inozemnih poslova BiH, što je i učinila".

S druge strane, ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je za Raport da se provjerava na koji način su ušli pripadnici Vojske Srbije u BiH, a prve informacije pokazale su da nisu na poziv Ministarstva odbrane BiH.