monumentalna figura

Preminula legenda Hollywoda. Zaslužan za tri od četiri vodeća filma s najvećom zaradom u historiji

Jon Landau, producent filmova "Titanic" i "Avatar", preminuo je u 63. godini života.

Poznat kao dugogodišnji producentski partner Jamesa Camerona, "teškaš" u snimanju filmova zaslužan je za pomoć u snimanju tri od četiri najbolja filma svih vremena s najvećom zaradom.

Njegova porodica potvrdila je smrt Landaua u subotu. Uzrok smrti nije naveden.

Reditelj "Gospodara prstenova" Sir Peter Jackson i njegova supruga Fran Walsh, čija kompanija Weta FX stoji iza kuće za vizuelne efekte za oba filma "Avatar", odali su počast producentu.

"Govorimo u ime cijelog Weta FX tima kada kažemo da smo shrvani gubitkom Jona Landaua.

Jon nije bio samo monumentalna figura u filmskoj industriji, već i cijenjeni saradnik i prijatelj", naveli su u izjavi.

Dodali su da je Landau unio "neusporedivu strast u projekte na kojima je radio i da će njegov utjecaj i dalje inspirirati u godinama koje dolaze".

"Naše najdublje saučešće je s Jonovom porodicom i voljenima, kao i s Jimom (Cameron) i timom Lightstorm Entertainmenta", stoji u saopćenju.

U karijeri koja je započela 1980-ih i trajala decenijama, Landau je počeo raditi kao voditelj produkcije i napredovao do koproducenta.

Koproducirao je hitove kao što su "Honey, I Shrunk the Kids 1989." i "Dick Tracy" iz 1990. godine.

U dobi od 29 godina imenovan je izvršnim potpredsjednikom igranih filmova u 20th Century Foxu, što ga je dovelo do nadgledanja velikih hitova, uključujući "Home Alone" i njegov nastavak, kao i "Mrs Doubtfire" i "True Lies", gdje je prvi put počeo blisko surađivati s Cameronom.

"Titanic," objavljen 1997. godine, s Leonardom DiCapriom i Kate Winslet u glavnim ulogama, bio je prvi film koji je prešao prag od milijardu dolara na svjetskim blagajnama.

Također je osvojio 11 Oscara, uključujući i najbolji film na dodjeli nagrada 1998. godine.

Cameronov film "Avatar" iz 2009. i nastavak "Avatar: The Way Of Water" iz 2022. godine prednjačili su na kino blagajnama, zaradivši 2,9 odnosno 1,7 milijardi dolara na globalnim kino blagajnama, prema web stranici Statista.

Iza Landaua ostali su supruga Julie, s kojom je bio u braku gotovo 40 godina, sinovi Jamie i Jodie te njegove dvije sestre i brat.