Francuska

Macron zatražio od Attala da ostane premijer: Otišao je u Jelisejsku palatu da podnese ostavku, a onda se desio obrat

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u ponedjeljak od premijera Gabriela Attala da nastavi raditi na svojoj poziciji "za sada", pošto rezultati drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora pokazuju da nijedna od tri velike alijanse nije osigurala dovoljno mjesta za formiranje vlade, objavili su mediji.

"Attal je otišao u Jelisejsku predsjedničku palatu da bi se sastao s Macronom i podnio ostavku, ali umjesto da je prihvati, Macron je zatražio da Attal ostane premijer za sada kako bi osigurao stabilnost u zemlji", naveli su izvori iz Jelisejske palate emiteru BFMTV.

Predsjednik je zahvalio premijeru na radu tokom predizborne kampanje.

Nakon objavljivanja prvih rezultata u nedjelju naveče Attal je rekao:

"Večeras politička formacija koju predstavljam u ovoj kampanji nema većinu, sutra ujutro ću podnijeti ostavku predsjedniku".

Prema najnovijim projekcijama zasnovanim na podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj održanom u nedjelju, ljevičarski Novi narodni front Savez mogao bi da osvoji više od 180 mandata u Narodnoj skupštini.

Stranka predsjednika Emmanuela Macrona završila je na drugom mjestu sa više od 160 mjesta u parlamentu, dok je krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marine Le Pen (RN) dobilo više od 140 mjesta.

Za apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini koja ima 577 mjesta potrebno je 289 poslanika u parlamentu.