lako i ukusno

Pazite na prehranu po vrućinama. Ovo je recept za grčku salatu poslije koje ćete polizati prste, a evo kako utiče na organizam

Ljetno vrijeme zna biti zeznuto po pitanju planiranja obroka. Velike vrućine često utječu na želju za obrocima kojima se inače s guštom okrećemo, pa tako biramo onu hranu koja je lagana i lako probavljiva.

Šta kažete na salatu za doručak, ručak, večeru… Ili sve od navedenog? Salata dokazano ima veliki broj zdravstveni prednosti, a pored toga je i super izbor jer se može pripremiti na puno načina.

Poznata je francuska salata koja se tradicionalno sprema za Uskrs i Novu godinu, a jeste li ikada čuli za grčku salatu? Donosimo jednostavan recept.

Sastojci:

Ljubičasti luk

Kašika origana

KIašika vinskog octa

Sol, biber, maslinovo ulje

manja glavica zelene salate

125 grama crnih maslina bez koštica

400 grama feta sira

2 paradajza

Krastavac

Polovica limuna

Priprema:

Krastavce, paradajz i papriku, crveni luk narezati sitne kockice, ali ne presitne. Potom se dodaju masline i na kraju feta sir. Promiješajte i pustite da salata odstoji oko 15 minuta. Kada je salata odstajala, potrebno ju je začiniti maslinovim uljem, origanom, solju i biberom. Salata se poslužuje hladna.

Kako salata utječe na naše zdravlje?

Već smo naglasili da salata ima brojne zdravstvene prednosti, a evo kako ona pozitivno utječe na vaše zdravlje:

Sadrži zdrave masti

Sadrži mnoge hranjive tvari

Često su bogate vlaknima

Pomaže u mršavljenju