Obralija za Raport

Koverte s imenima kandidata za direktora SIPA-e otvaraju se 15. jula

SIPA je okončala je provjere za 12 kandidata koji su predloženi za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 15. jula razmatrat će prijave pristigle po javnom konkursu za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdio je za Raport direktor Odbora Enes Obralija.

"Imamo ukupno sedam prijava, razmotrit ćemo koje su potpune i te ćemo prihvatiti, u slučaju eventualno nepotpunih prijava njih odbacujemo i onda počinjemo s propisanim provjerama o neosuđivanosti o čemu se evidencije vode u mjestu rođenja, a po okončanju tog procesa, utvrdit ćemo datum intervjua za uspješne kandidate", kazao je Obralija za Raport.

Kada Nezavisni odbor završi svoj dio posla, onda listu s najviše pet uspješnih kandidata prosljeđuje ministru sigurnosti BiH, u ovom slučaju Nenadu Nešiću .

No, konačnu listu kandidata koja se ne mora po redoslijedu podudarati s onom Nezavisnog odbora, Vijeću ministra BiH dostavlja ministar sigurnosti na čiji prijedlog se imenovanje i vrši.

Aktuelni direktor SIPA-e Darko Ćulum, čiji mandat istječe 14. jula, kako je on sam potvrdio ranije za Raport također je kandidat za novi, četverogodišnji mandat na čelu SIPA-e.

U utrci za ovu poziciju još je šest zainteresiranih, a izvori Raporta tvrde da je najveći konkurent Ćulumu je Goran Pisić, šef policije u Brčko distriktu, za kojeg se također tvrdi da ima podršku dijela SNSD-a