sudit će englezima

Čovjek koji će suditi polufinale Eura odslužio šestomjesečnu zabranu zbog namještanja utakmica

    Njemački sudija, koji će sutra dijeliti pravdu u polufinalu Evropskog prvenstva između Engleske i Nizozemske, odslužio je šestomjesečnu kaznu zbog svoje uloge u skandalu s namještanjem utakmica 2005. godine.

    Felix Zwayer, koji će u srijedu predvoditi njemački sudijski tim u polufinale Eura, također ima historiju s engleskom zvijezdom Judeom Bellinghamom.

    Zvijezda španskog Reala iz Marida je kažnjena sa 40.000 eura zbog svojih komentara o Zwayeru nakon utakmice 2021. godine, a kaznio ga je Nogometni savez Njemačke, objavio je Sky Sports.

    Bellingham je tada igrao za Borussiju Dortmund koja je izgubila 2:3 od Bayern Mihena u derbiju njemačke Bundeslige u decembru 2021. godine. Utakmicu je sudio upravo Zwayer.

    Nakon utakmice, Bellingham je rekao:

    "Daš sucu koji je namjestio utakmicu najveću utakmicu u Njemačkoj - šta očekuješ?

    Za mene to nije bio penal. On (igrač Mats Hummels iz Borussije) niti ne gleda u loptu i ona ga pogodi. Možete pogledati mnogo odluka u meču. "

    Izjava engleskog reprezentativca bila je "nesportsko ponašanje", odlučio je njemački savez.

    Ipak, lijevi bek Engleske Luke Shaw rekao je na konferenciji za novinare da Bellinghamova prošlost sa Zwayerom neće utjecati na ekipu u srijedu navečer.

    "Mislim da moramo poštovati UEFA-u (Evropska nogometna federacija) o tome koga god da izabere za sudiju. To neće promijeniti ništa. I dalje smo fokusirani na utakmicu."

    Zwayer (43) predvodit će isključivo njemačku sudijsku postavu u Dortmundu za okršaj između Engleske i Nizozemske, njegovu drugu utakmicu na turniru u kojoj učestvuju Nizozemci, nakon što je također sudio njihovu pobjedu nad Rumunijom u osmini finala.

    Također je vodio uvodnu utakmicu Italije protiv Albanije i pobjedu Portugala nad Turskom u drugom kolu utakmica u grupama.

    U slučaju korupcije, Zwayer je priznao da je uzeo novac od Roberta Hoyzera, kolege sudije koji je prije bio kažnjen zbog navodne umiješanosti u namještanje utakmica, četiri godine prije nego što je počeo suditi utakmice Bundeslige.

    Braneći svoje odluke nakon Bellinghamovih komentara, Zwayer - koji je nakon toga uzeo dvomjesečnu pauzu od suđenja - rekao je za Sky Germany:

    "Situacija je bila standardni udarac iz ugla.

    Vidim da se radi o dodiru Hummelsa. Pitanje za mene je bilo: Je li ruka ispružena od tijela ili ne? U stvarnom vremenu nije bilo jasno je li njegova ruka pomaknuta prema lopti.

    Provjerio sam to s VAR službenicima i tada je provjerena pozicija ruku."