borio se za trumpa

Američkom komičaru prijeti zatvor. Priznao da je jurišao na Kapitol prije tri godine

Glumac, poznat kao komičar koji je glumio u "Anchormanu" i Arrested Development", suočava se s petogodišnjom zatvorskom kaznom nakon što je priznao krivicu za ometanje policajaca tokom nereda na američkom Kapitolu.

Jay Johnston, koji je također dao glas vlasniku pizzerije Jimmyju Pestu u animiranoj komediji "Bob's Burgers", jedan je od više od 1.400 ljudi koji su optuženi za zločine povezane s nasiljem u Washingtonu 6. januara 2021. godine.

Gurao se s policajcima

Videosnimak uhvatio je 55-godišnjaka kako se gura sa policajcima i pomaže izgrednicima tokom nereda u donjem zapadnom tunelu koji vodi u Kapitol.

Tunel je mjesto gdje se tokom haosa dogodilo jedno od najgorih nasilja između izgrednika i policajaca.

Johnston, iz Los Angelesa, bio je "blizu ulaza u tunel, okrenuo se i dao znak drugim izgrednicima da dođu prema ulazu", prema izjavi agenta FBI-a.

Također je držao ukradeni policijski štit iznad glave i proslijedio ga drugim izgrednicima tokom napada, dodaje se u izjavi.

Napad 6. januara 2021. bio je planiran kako bi prekinuo miran prijenos vlasti s Donalda Trumpa na Joea Bidena nakon predsjedničkih izbora 2020. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

U sudskim dokumentima, koji prate Johnstonov sporazum o priznanju krivice, stoji da je koristio svoj mobilni telefon kako bi snimio izgrednike dok su probijali barikade i tjerao policajce da se povuku.

Tri sadašnja ili bivša Johnstonova saradnika identificirala su ga kao osumnjičenika za nerede prema fotografijama koje je FBI objavio na internetu.

Otpisan iz serije

Glumac, koji je uhapšen u junu prošle godine, suočava se s maksimalnom kaznom od pet godina zatvora nakon što je priznao krivicu za građanske nerede. Presuda bi mu trebala biti izrečena 7. oktobra.

Johnston se suočio s profesionalnom problemima mnogo prije nego što je optužen za svoju ulogu u neredima.

Njegov lik u "Bob's Burgersu" otpisan je iz serije odmah nakon vijesti da je bio umiješan u juriš na Kapitol.

Ranije u svojoj holivudskoj karijeri, Johnston je redovno portretirao policajce, uključujući u "The Sarah Silverman Show" i "Arrested Development".

Podsjetimo, pet policajaca poginulo je, a 140 ih je teško povrijeđeno tokom pobune koja se dogodila dva mjeseca nakon što je Trump poražen na predsjedničkim izborima 2020.