svjetske berze

Oprez na Wall Streetu uoči ključnih podataka o inflaciji i poslovnim rezultatima

Dow Jones indeks oslabio je 0,08 posto, na 39.344 boda, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 5.572 boda, a Nasdaq 0,28 posto, na 18.403 boda.

Mali pomaci indeksa posljedica su opreza ulagača uoči novih podataka o inflaciji u SAD-u.

U četvrtak će biti objavljeno izvještaj o potrošačkim, a u petak o proizvođačkim cijenama u junu.

Ulagači se nadaju daljnjem popuštanju inflacijskih pritisaka, što bi američkoj centralnoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa.

Podaci o zapošljavanju u SAD-u, objavljeni u petak, pokazali su da tržište rada postupno slabi, što bi moglo dovesti do smanjenja pritiska na rast plaća i potrošnje, a to bi, pak, dovelo do slabljenja inflacijskih pritisaka.

Zahvaljujući tome, na tržištu su ojačale špekulacije da će Fed smanjiti kamatne stope već u septembru.

No, čelnici Feda posljednjih mjeseci poručuju da je inflacija i dalje iznad ciljanih razina od 2 posto i da treba biti strpljiv po pitanju smanjenja kamata.

Zbog toga će se ovoga tjedna pažljivo pratiti izvještaj predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o situaciji u ekonomiji.

Uz to, krajem sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je zarada po dionici kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju u prosjeku porasla za 10,1 posto, nakon 8,2-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 posto, na 8.193 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 posto, na 18.472 boda, a pariški CAC 0,63 posto, na 7.627 bodova.