godišnjica genocida

Krenuo deveti maraton mira Goražde-Žepa-Srebrenica. Simbolično povezuje tri nekadašnje zaštićene zone UN-a

Foto: Fena

Iz kompleksa Memorijalne šume 8.372, kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, jutros je krenuo deveti maraton mira Goražde - Žepa - Srebrenica.

Atletski klub Goražde i na ovaj način godinama simbolično povezuje tri nekadašnje zaštićene zone UN-a, koje su dijelile sličnu sudbinu, a maraton je već odavno dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Putem dugim 180 kilometara preći će osam maratonaca te biciklisti Udruženja za promociju brdskog biciklizma Nature Riders.

"I ove godine želimo da pokažemo da mi iz Goražda nismo zaboravili ni naše žrtve kao ni žrtve Žepe i Srebrenice kojima odajemo poštovanje i na ovaj način. Prilikom prolaska kroz Goražde u pratnji najmlađih članova AK Goražde položili smo cvijeće na spomen-obilježja poginulim braniocima, pripadnicima MUP-a i ubijenoj djeci, a večeras ćemo to učiniti na spomen obilježju u Žepi. Put prema Srebrenici nastavljamo ujutro u 7 sati preko Zlovrha, Zelenog jadra, a dolazak u Potočare planiran je u večernjim satima gdje ćemo položiti cvijeće i odati počast žrtvama genocida", kazao je jedan od najuspješnijih bh. maratonaca Emir Hastor.   

Almir Adilović član Atletskog kluba Goražde učesnik je svih dosadašnjih maratona.

"Ovo je naš doprinos da se ne zaboravi i da izvučemo pouku, da se nikada i nikome ne ponovi. Želja mi je da nas bude mnogo više, a posebne emocije se probude kada ulazite u Potočare, osjećaj je neopisiv", kazao je Adilović.

Učesnike maratona Goražde – Žepa – Srebrenica iz kompleksa Memorijalne šume 8.372 ispratio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog, a prilikom prolaska kroz Goražde to su učinili i stanovnici grada na Drini.