savjeti za vozače

Mehaničar upozorava: ‘Ne perite automobil spužvom. Oštetit ćete ga…!’

Mehaničar Scotty Kilmer je na svom YouTube kanalu govorio o štetnosti korištenja spužve u svrhu pranja automobila. Iako je spužva izbor većine pri čišćenju ljubimca na četiri točka, Kilmer tvrdi da je potrebno izbjegavati spužve za čišćenje auta jer one mogu oguliti boju s vozila.

"Danas ću vam pokazati zašto nikada ne biste trebali koristiti spužvu za pranje automobila", započeo je i dodao:

“Priznajem, kad sam bio mlad, koristio sam spužve jer nisam znao za bolje."

Šta onda koristiti za pranje auta?

Naime, ovaj iskusni mehaničar kaže da je spužvu najbolje zamijeniti vunenim rukavicama kako biste oprali automobil. One neće oštetiti lak te će efektivno očistiti automobil.

"Sada ne koristim spužvu nego vunenu rukavicu. Spužve mogu izgrebati boju, a vunene rukavice su mekane i jedino što rade je to da čiste", savjetovao je Kilmer, a njegov je savjet izazvao pozitivne reakcije ljubitelja automobila.

Osim što je mnoge iznenadio Kilmerov savjet, s obzirom na to da većina auto pere spužvom, također su se našli neki koji su se sjetili stvari koje bi također mogle oštetiti boju automobila prilikom njegova čišćenja.

Ovo su stvari koje su preporučili ispod videa mehaničara na YouTubeu:

  • Ne nosite ključeve na vanjskoj strani odjeće dok perete automobil jer bi oni mogli izgrebati boju.
  • Izbjegavajte pranje automobila četkama. Umjesto toga se predlaže pranje bez dodira, kao što je recimo ono u autopraoni.
  • Ne koristite tekućinu za pranje posuđa koja može nagrizati zaštitni sloj boje.

Koristite krpu od mikrofibre

Osim vunenih rukavica, jedan je u komentarima izjavio da je krpa od mikrofibre izuzetno dobra za čišćenje auta te ga ni u kojem slučaju ne oštećuje.

"Koristim krpe od mikrofibre. Za pranje cijelog automobila potrebno ih je oko 12", piše u komentarima.

"Stavim krpu u vodu u koji sam ulio sredstvo za pranje, i operem krov. Zatim je bacim i uzmem drugu za haubu, pa gepek. Dakle, nikada ne stavljate prljavu krpu u vodu. Nikada ne koristim jaki pritisak. Namočite auto i ostavite ga da odstoji minutu. Zatim isperite prljavštinu, osušite ga i nanesite vosak ili sloj bilo čega što koristite", objasnio je.