IBRD

Vijeće ministara izmijenilo sporazum o projektu oporavka i podrške firmama

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog izmjene i dopune Sporazuma o zajmu i Projektnog sporazuma Republike Srpske između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) (Bosna i Hercegovina - Projekt oporavka i podrške firmama, br. kredita 9183-BA).

Ranije zaključeni Sporazum o zajmu između BiH i IBRD-a ukupno vrijedan 56 miliona eura, od čega se na Federaciju BiH odnosi 33.600.000 eura ili 60 % i Republiku Srpsku 22.400.000 eura, za pružanje podrške za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća pogođenih Covidom-19, sada se mijenja u dijelu koji se odnosi na Projektni sporazum RS.

Izmjene Projektnog sporazuma RS su usmjerene na novo definiranje cilja projekta koji uvažava prestanak pandemije te se sredstva usmjeravaju na potporu oporavka mikro, malih i srednjih poduzeća nakon pandemije Covida-19. Istovremeno je Uprava Investicijsko-razvojne banke RS zbog niskog nivoa realizacije ovog projekta zatražila otkazivanje dijela zajma u iznosu 15.584.000 eura.

Prijedlog izmjene i dopune ovog sporazuma o zajmu s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.