dogovori u egiptu

Izraelski zvaničnici potvrdili napredak u pregovorima o prekidu vatre u Gazi

Izraelski zvaničnici su u utorak naveli da je postignut napredak u pregovorima u Egiptu, čiji je cilj postizanje prekida vatre u Pojasu Gaze i razmjena zarobljenika s Hamasom.

Izraelski javni emiter KAN, pozivajući se na zvaničnike, rekao je da je postignut napredak u važnim pitanjima tokom posjete Ronena Bara, šefa službe bezbjednosti Shin Bet, glavnom egipatskom gradu Kairu. Međutim, nisu izneseni nikakvi detalji, prenosi Anadolija. 

Bar se iz Egipta vratio u Izrael u utorak ujutru.

Izraelski zvaničnik je pozvao na oprez, predviđajući "komplikovane pregovore" s Hamasom.

Bar i šef Mossada David Barnea treba da odu u Katar u srijedu da bi prisustvovali četverostranom sastanku s Egiptom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi istražili načine za unapređenje pregovora o prekidu vatre u Gazi.

SAD, Katar i Egipat posreduju u višemjesečnim pregovorima o sporazumu između Izraela i Hamasa o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre, ali oni do sada nisu urodili plodom.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, od tada je ubijeno više od 38.200 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.