pažljivo birajte

Ne radite to sebi: Pet najgorih namirnica za doručak

Za doručak birajte hranu koja vam daje vam gorivo, energiju koja traje, podstiče vaš metabolizam, bori se protiv bolesti i pomaže u održavanju težine.

Registrovana dijetetičarka Kate Patton za kliniku Cleveland otkriva koje su najgore opcije hrane za doručak:

Krofne i pecivo

Krofne će vas "koštati" 250 do 550 kalorija, ali pravi je problem 15 do 30 grama šećera u svakoj.

Uz tako ogromnu količinu šećera u malom pakovanju, vaše tijelo ispumpava gomilu insulina kako bi se pokušalo da se prilagodi.

Veliki skok šećera u krvi dovodi do još većeg pada šećera.

Ovaj ekstremni skok i pad ostavlja vas gladnima ubrzo nakon doručka - i željet ćete još više rafinisanih ugljenih hidrata.

To je začarani krug nezdrave ishrane koji počinje s prvom krofnom.

Pecivo s kobasicama

Pecivo s kobasicama je u osnovi bomba zasićenih masti i natrijuma. Nevjerovatno visoka količina natrijuma u visoko prerađenoj kobasici može da izazove porast krvnog pritiska.

Ako imate hipertenziju, to također može da poveća rizik od moždanog udara. Nitrati i nitriti u kobasicama čak su povezani s povećanim rizikom od određenih vrsta raka.

Nemliječna pavlaka

Ako mislite da je nemliječna pavlaka zdrava opcija, razmislite još jednom.

Mnoge nemliječne kreme zamijene zasićenu masnoću transmasnom masnoćom (provjerite etiketu za “djelimično hidrogenisano” ulje), plus šećer i vještački zaslađivači.

Transmasti povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara povećanjem LDL holesterola.

Predviđanja kažu da bi čak i malo smanjenje konzumacije transmasti moglo da spriječi više od deset hiljada smrti godišnje.

Da biste obogatili svoju kafu, umjesto toga probajte nezaslađeno mlijeko od badema, mlijeko s niskim procentom masnoće, ekstrakt vanile ili malu količinu čokoladnog mlijeka.

Žitarice

Većina kupovnih žitarica ima visok udio šećera i nizak udio drugih makronutrijenata.

Oni će vam brzo povećati nivo šećera u krvi i ubrzo nakon toga izazvati nagli pad, što vas može ponovo učiniti razdražljivim, drhtavim i gladnim.

Pecivo s punjenjem

Vaše tijelo naporno radi kako bi održalo vaše funkcionisanje noću. Nemojte mu "zahvaljivati" kalorijama u obliku peciva punog krem sira ili maslaca.

Osim povremenih tankih peciva od 100 posto cjelovitog zrna, većina peciva sadrži 300 do 500 kalorija skroba (oko 65 grama ugljenih hidrata).

Nanos krem sira ili maslaca dodaje više kalorija i zasićenih masti.

Ishrana s visokim udjelom rafinisanih ugljenih hidrata povezana je s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, zato neka vam peciva puna dodataka ne budu redovni jutarnji obrok.