i to kroz pustinju

Bivša reality TV zvijezda sprema nevjerovatan podvig. Želi istrčati 30 maratona za 30 dana

Spencer Matthews prihvata izazov koji još niko nije napravio kako bi postavio novi svjetski rekord.

Bivša reality TV ličnost priprema se za pokušaj postavljanja novog Guinnessovog svjetskog rekorda, a to je da istrči 30 maratona u 30 dana kroz visoke temperature u jordanskoj pustinji.

Ovaj 35-godišnjak je sada takmičar u izdržljivosti, podcaster i poduzetnik.

Prethodno je istrčao tri ultramaratona u amazonskoj prašumi, kao i na Arktiku.

Također je sudjelovao u Marathon des Sables, nazvanom "najtežom pješačkom trkom na svijetu" - sedmodnevnom ultramaratonu od 250 kilometara u pustinji Sahara.

I on se sprema poduzeti ekvivalent od pet takvih - jedan za drugim - i to u potpunosti na pijesku i na prosječnim temperaturama koje će vjerovatno biti oko četrdeset stepeni Celzijusa.

"Mislim da ću iz ovoga izaći sasvim drugačiji", kaže Matthews.

Započet će maraton u blizini Wadi Ruma na rubu Arapske pustinje i završiti u blizini Mrtvog mora - ništa slično nije napravljeno do sada.

Kako bi zadovoljio kriterije svjetskog rekorda, Matthews mora ostati na pijesku i samo na pijesku - sloj pijeska preko travnatog polja ne bi se "pikao", na primjer - i sva maratonska trčanja moraju biti završena unutar šest sati.

"Mislim da kada se razmatra izazov kao što je ovaj, očito ima vrlo ličnih elemenata…

U ovom slučaju, nadamo se da postoji i veliki dobrotvorni element", rekao je Matthews, misleći na zloupotrebu alkohola tokom svojih 20-ih.

"Kada završite ultramaratone, postoji neka vrsta lijepog osjećaja postignuća.

To je lijep osjećaj koji je vrlo ličan, posebno ako ste došli iz mjesta gdje ste godinama konzumirali alkohol i osjećate donekle stid samog sebe.

Ponekad se sjetim sebe prije nekoliko godina i dobijem neku vrstu bolesnog osjećaja. To mi pomaže da nastavim ići naprijed.

Ponekad razmišljam o danima kada sam pio viski jako rano ujutro i nalazio bilo kakav izgovor da popijem piće. I pio bih svaki dan. Osvrćem se na ta vremena i borim se da shvatim.

Mislim da ja sada i ja prije pet, deset godina uopće ne bismo bili prijatelji. Ne bismo imali ništa zajedničko", poručio je Matthews.