majke srebrenice

Subašić iz Potočara: Mnoge majke u Ukrajini i Palestini plaču, svijet i Evropa nisu ništa naučili

Munira Subašić, predsjednica udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", obratila se na komemoraciji povodom 29. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici i tom prilikom zahvalila svim zemljama koje su na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u maju glasali za rezoluciju o Srebrenici.

"Neka znaju da pripadaju čovječanstvu. Za one koji nisu glasali ili za one koji su bili suzdržani, vjerovatno će doći vrijeme da i oni glasaju kad bude trebalo, ali ako ne, onda neka se stide", poručila je Subašić.

Podsjetila je da su joj u genocidu ubijena 22 člana uže porodice, među njima i najmlađi sin i suprug.

"Ipak, majka Bošnjakinja, majka muslimanka, majka Srebrenice nije sjela da plače. Digli smo svoj glas, probudile smo čitav svijet da kažemo da su naša djeca nevino ubijena, da se ovo što se nama desilo, ne dešava više nikad nikome. Nažalost, dok ovdje stojim, mnoge majke u Ukrajini, u Palestini i drugim mjestima plaču, gledaju svoju krvavu djecu, svijet šuti, ništa ne radi i često puta mi majke kažemo: svijet i Evropa nisu ništa naučili. Posle Holokausta svi su rekli nikad više…", rekla je Subašić.

Kazala je da je padom Srebrenice pet i po hiljada djece ostalo siročad.

"Djeca su gledala kada im ubijaju oca, kada im ubijaju brata, djeca su gledala kada im siluju majku, kada im siluju sestru, preživjela genocid. Neka djeca se rađala i poslije smrti svoga oca, neka nisu ni imali fotografiju da znaju kako izgleda njihov otac", rekla je Subašić.

Istakla je da su majke uspjele djecu koja su preživjela genocid odgojiti bez mržnje i osvete.

"I sve majke svijeta trebaju i da uče od nas. Mi smo našu djecu rađale iz ljubavi, iz ljubavi ih moramo i odgajati. Iako smo preživjele i doživjele genocid, ipak smo smogle snage, pružile smo ruku povjerenja svim majkama na Balkanu i u čitavom svijetu. Kazale smo, svaka majka koja je izgubila svoga sina, gdje se god nalazila, kako se god zvala, kome je god pripadala, ona je samo majka i ništa više", poručila je Subašić.

Poručila je da je potrebno zajednički raditi i graditi budućnost.

"Svaki čovjek koji se rodi ima pravo na život, na vjeru, na kulturu, na vjeroispovijest, na školstvo, na zdravstvo. I moramo tako da se i ponašamo. Svi ljudi koji se rode na ovom je svijetu, nek su zdravi, živi, sretni, da nikad ne dožive ono što su majke Srebrenice doživjele. A to je genocid", poručila je Subašić i ukazala na to da je još veliki broj zločinaca na slobodi.

Također je izrazila žaljenje što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "nije bio sponzor rezolucije kako bi živjeli u miru i poštivanju jedni drugih".