Šta kažete na kombinaciju lososa s osvježavajućim grčkim umakom tzatziki, idealnim za ljeto, te povrćem i kvinojom?
Riječ je ukusnom, hranjivom, raznolikom i fantastično izbalansiranom obroku.
Osim vrijednim proteina iz ribe, tu su i vlakna, minerali i vitamini iz povrća i kvinoje uz dodatak prefinog grčkog umaka od krastavaca, bijelog luka, limunovog soka i aromatičnog bilja.
Zbog raznolikosti sastojaka i nutritivnog bogatstva ovaj se obrok preporučuje i tokom ljetnih mjeseci, a priprema se brzo i lako pa će uspješno skuhati i oni koji nisu pretjerano vješti s kutlačom.
Sastojci:
- losos
- vrhnje
- 200 gr kuhane kvinoje
- 1 krastavac
- 1 patlidžan
- 1 šaka rikule
- 2 paradajza
- sol, biber
Za 'tzatziki' umak
- jogurt
- 1 čehno bijelog luka
- krastavac
- malo soka od limuna
- sol, kopar
Priprema umaka:
Krastavac i bijeli luk ogulite, naribajte i stavite u zdjelu. Dodajte jogurt, limunov sok, kopar i sol i dobro promiješajte. Ostavite u frižideru.
Priprema lososa s povrćem:
Patlidžane operite, narežite na ploške i stavite u cjedilo i malo posolite da otpuste gorčinu. Paradajz operite i prerežite na pola. Rotkvice i krastavac operite i narežite na ploške. Komade lososa osušite, posolite, pobiberite i ispecite na roštilju. Paradajz i patlidžan također ispecite na roštilju. Na tanjir prvo stavite malo kvinoje, zatim dodajte rikulu, rotkvice, paradajz i patlidžan. Stavite losos i malo 'tzatzikija'. I to je to.