LJETNI RECEPT

Zdravo i ukusno: Ovako pripremljen losos pravi je užitak

Šta kažete na kombinaciju lososa s osvježavajućim grčkim umakom tzatziki, idealnim za ljeto, te povrćem i kvinojom?

Riječ je ukusnom, hranjivom, raznolikom i fantastično izbalansiranom obroku.

Osim vrijednim proteina ​​iz ribe, tu su i vlakna, minerali i vitamini iz povrća i kvinoje uz dodatak prefinog grčkog umaka od krastavaca, bijelog luka, limunovog soka i aromatičnog bilja.

Zbog raznolikosti sastojaka i nutritivnog bogatstva ovaj se obrok preporučuje i tokom ljetnih mjeseci, a priprema se brzo i lako pa će uspješno skuhati i oni koji nisu pretjerano vješti s kutlačom.

Sastojci:

  • losos
  • vrhnje
  • 200 gr kuhane kvinoje
  • 1 krastavac
  • 1 patlidžan
  • 1 šaka rikule
  • 2 paradajza
  • sol, biber

Za 'tzatziki' umak

  • jogurt
  • 1 čehno bijelog luka
  • krastavac
  • malo soka od limuna
  • sol, kopar

Priprema umaka:

Krastavac i bijeli luk ogulite, naribajte i stavite u zdjelu. Dodajte jogurt, limunov sok, kopar i sol i dobro promiješajte. Ostavite u frižideru.

Priprema lososa s povrćem:

Patlidžane operite, narežite na ploške i stavite u cjedilo i malo posolite da otpuste gorčinu. Paradajz operite i prerežite na pola. Rotkvice i krastavac operite i narežite na ploške. Komade lososa osušite, posolite, pobiberite i ispecite na roštilju. Paradajz i patlidžan također ispecite na roštilju. Na tanjir prvo stavite malo kvinoje, zatim dodajte rikulu, rotkvice, paradajz i patlidžan. Stavite losos i malo 'tzatzikija'. I to je to.