uv zračenja

Opekotine od sunca su ozbiljan problem. Evo kako da se zaštitite

sunčanje

Ljeto bez opekotina? Nemoguće za mnoge! Kako pravilno reagirati na "hitne slučajeve" kože i šta možete učiniti da spriječite da se problemi povezani sa suncem uopće pojave.

Vjerovatno najmanje popularan suvenir s odmora su opekotine od sunca. Često potcijenjeno zbog svoje opasnosti, crvenilo izazvano suncem je u mnogim slučajevima odgovorno za kasniji razvoj raka kože. Dakle, to nikako nije trivijalna stvar.

Kako biste kožu zaštitili od agresivnog UV zračenja, neophodan je tekući zaštitni proizvod koji odgovara vašem tipu zaštite od sunca (svjetlijim tipovima kože potreban je vrlo visok zaštitni faktor ili SPF). Ako ste u nedoumici, uvijek birajte veći SPF! Zaštita od sunca važna je ne samo prilikom sunčanja već i u svakodnevnom životu - dnevna njega sa zaštitnim faktorom od 25 ili više je idealna.

Pravilno nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca je ključno: treba ih nanijeti 30 minuta prije boravka na suncu, jer se prvo mora razviti učinak. Nemojte biti škrti s proizvodom, važno je da ga nanosite vrlo velikodušno kako biste odali pravdu njegovom SPF-u. Ponovo nanesite najmanje svaka dva sata ili odmah nakon kupanja. Prilikom odabira zaštite od sunca obratite pažnju na individualne potrebe vaše kože: osjetljivoj koži potrebna je umirujuća zaštita od sunca bez aditiva.

Najbolji način da zaštitite nečistu kožu sklonu aknama je laganim gelovima i fluidima koji matiraju. Suhoj koži su, s druge strane, potrebne bogatije kreme. Dječija koža je posebno osjetljiva na oštećenja od sunca i treba je zaštititi posebnim proizvodima za djecu i najvišim zaštitnim faktorom (50+).

Nakon izlaganja suncu koža je isušena i pod stresom. Sada joj je potrebna intenzivna hidratacija, u obliku proizvoda nakon sunčanja ili visokokvalitetnih losiona za tijelo. Važno je da proizvodi daju dosta vlage, ali da nisu masni. Budite pažljivi i obratite pažnju na svako oštećenje kože koje može postati vidljivo - opekotine od sunca obično pokažu pravi razmjer tek kada izađemo na sunce. Tada morate brzo reagirati kako biste spriječili da se dogodi nešto gore.

Čak i ako su opekotine od sunca blage, zapamtite da svako oštećenje od sunca povećava rizik od raka kože. Osobe s vrlo svijetlom kožom ili mnogo rođenih maraka su posebno ugrožene, ali nisu jedine koje razviju crni ili bijeli rak kože.

Vidljiva kozmetička oštećenja od sunca često se mogu liječiti medicinskim tretmanima. Pigmentne mrlje, naprimjer - često uzrokovane pretjeranim sunčanjem - mogu se učiniti da nestanu ili barem posvijetliti posebnim pilingom ili mikroiglama.