šta se desilo

Falcon 9 zatajio prvi put nakon gotovo osam godina

Višekratno iskoristiva orbitalna raketa-nosač SpaceX-a, Falcon 9, od 2016. godine imala je savršen rezultat. Gotovo 300 lansiranja obavljeno je njenim raznim verzijama, i to potpuno uspješno, uz tek poneki neuspješni povratak prvog stepena na tlo ili morsku platformu. No, danas već u varijanti Block 5, Falcon 9 je ove sedmice zakazao. Inače su takvi događaji neizbježni u raketnoj industriji, a napredak SpaceX-a je u tome što je raketa uspjela dostaviti terete u orbitu rekordnih 297 puta između dva neuspješna lansiranja.

U noći s četvrtka na petak po našem vremenu SpaceX je lansirao još jedan paket internetskih satelita svoje konstelacije Starlink i u početku je sve bilo nominalno. Raketa je poletjela iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji, prvi stepen podigao je teret na željenu visinu i uspješno se vratio na tlo, no otprilike sat vremena nakon lansiranja zakazao je raketni motor drugog stepena, Merlin.

On se tada trebao drugi put upaliti kako bi podigao satelite u željenu orbitu te raditi oko šest minuta. Međutim, neposredno prije toga na njegovoj se oplati bio počeo nakupljati led, iz zasad nepoznatog razloga, vjerovatno uslijed curenja nekog od sistema u kojem se nalazi tekući kisik.

Drugo paljenje Merlina rezultiralo je, kako to vole reći u SpaceX-u, "brzim neplaniranim rastavljanjem" rakete, odnosno eksplozijom. Starlinkovi sateliti slijedom toga završili su u značajno nižoj orbiti od potrebne, pa nije sasvim jasno hoće li ih se uspjeti naknadno podići ili će morati biti prijevremeno deorbitirani. Navodno su ispušeni u orbitu visine oko 138 kilometara iznad Zemlje, čak 150 kilometara niže od potrebnoga.

Time je okončan dugogodišnji savršeni niz rezultata Falcona 9, malo prije "okruglih" 300 uspješnih lansiranja. Posljednji put kad je ta raketa imala neplanirano brzi i nasilni kraj misije, bilo je to 1. septembra 2016., kad je eksplodirala na lansirnoj rampi u Cape Canaveralu, uništivši izraelski komunikacijski satelit. Čak i uz ovo zatajenje, uspješnost Falcona 9 trenutačno je 99,7%, što ga čini najpouzdanijom orbitalnom raketom na svijetu. Ove godine planiraju ga lansirati ukupno 144 puta.