preminula od raka dojke

Lavica koja se do kraja nije prestala boriti: Ovo je priča Shannon Doherty

Glumica Shannen Doherty, čije je ime postalo sinonim za snagu i izdržljivost kako na ekranu, tako i van njega, preminula je u svojoj 53. godini nakon hrabre borbe sa rakom dojke, saopćila je njenja publicistkinja Lesly Sloan za magazin People.

Rođena 12. aprila 1971. godine u Memphisu Doherty je započela svoju karijeru kao djevojčica u reklamama, prije nego što je osvojila srca publike svojim ulogama u dva kultna TV serijala.

Širom svijeta je postala poznata kao Brenda Walsh, nova i neustrašiva protagonistkinja u seriji "Beverli Hils, 90210". Ova Fox-ova produkcija iz 1990. godine nije samo obeležila njenu karijeru već je postala fenomen svoje ere, a Doherty je briljirala u 111 epizoda prije nego što je napustila seriju na kraju četvrte sezone.

Njena izvedba Brande Walsh ostala je upamćena po hrabrom suočavanju sa kontroverznim temama kao što su seksualnost i droga, čime je serija postavila nove standarde za TV zabavu tog vremena.

Nakon turbulentnog perioda u seriji "Beverly Hills", Doherty je glumila u poznatoj seriji "Charmed" gdje je tumačila ulogu Prue Hallivel, najstarije sestre od tri vještice koje se bore protiv zla. Njena posvećenost ovom liku bila je evidentna i kroz režiju nekoliko epizoda, pokazujući ne samo svoj talenat kao glumica već i kao kreativni um.

Van svjetla reflektora, Shannen Doherty je bila poznata po svojoj hrabrosti i otvorenosti u borbi sa zdravstvenim izazovima. Kada je 2015. godine javno objavila svoju dijagnozu raka dojke, inspirisala je mnoge svojom istrajnošću i pozitivnim stavom.

Doherty je takođe ostavila neizbrisiv trag u TV revijama "90210" i "BH90210", gdje se vratila kao Brenda Walsh u kasnijim fazama karijere, pokazujući svoju sposobnost da se iznova poveže sa svojom publikom.

Što se tiče privatnog života, Doherty je bila u braku sa Ashleyem Hamitonom, od 1993. do 1994. godine, a potom je 2011. godine sklopila brak sa Kurtom Isvarienkom. Njih dvoje su bili zajedno sve do nedavno, a poslednjih godinu dana oni su bili u procesu razvoda.

Shannen je tvrdila da ju je bivši suprug prevario pred samu operaciju tumora na mozgu, Kurt Isvarienko to je strogo poricao. Ona je, podsjetimo, govoreći u svom podkastu Let’s be clear, istakla kako se borila s razvodom, pa ujedno i s tumorom početkom 2023. godine.

Kada je glumica tražila razvod od Kurta, navela je "nepomirljive razlike" kao razlog, ali je medijima stavila do znanja da muževljeva asistentkinja "ima veze" sa njenim razlazom od muža.

Također je tada objavila i poruku na Instagramu prepunu značenja:

Tada je podnijela i zahtjev za finansijsku podršku koju za života nije dobila.

"On živi ekstravagantno, leti našim avionom, provodi se u našoj vikendici u Teksasu", govorila je.

"Za to vrijeme, meni prijeti opasnost da izgubim čak i zdravstveno osiguranje zato što tako dugo ne radim".

Shannon je iza sebe je ostavila bogatstvo uloga i sjećanja na svoju nepokolebljivu hrabrost i profesionalizam.