bitka za titulu

Eksperti analizirali: Ovo su najjači aduti Engleske i Španije uoči finala Eura

Tim eksperata Evropske nogometne federacije (UEFA) analizirao je ključne detalje taktike reprezentacija Španije i Engleske koje će večeras (21 sat) igrati finale Evropskog prvenstva u njemačkom Berlinu.

Engleska traži prvi naslov na Euru, dok su Španci trostruki prvaci.

Eksperti UEFA ističu neke od ključnih taktičkih detalja za oba rivala:

Engleska

Ekipa selektora Garetha Southgatea više je prijetila s desne strane tokom Eura.

Prvi gol "Tri lava" na turniru u Njemačkoj bio je s desnog krila - odbijeni centaršut Bukaya Sake, Jude Bellingham je glavom pretvorio u gol protiv Srbije.

I s desne strane došlo je ubacivanje za Bellinghamov akrobatski pogodak za izjednačenje protiv Slovačke. A, nakon što je ubacio s desne strane, Saka je izjednačio za "Tri lava" protiv Švicarske.

Bellingham pogađao na ubačaje Sake

Ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom na Southgateovu potragu za ravnotežom na lijevoj strani, gdje Luke Shaw, jedini prirodni ljevonogi bočni bek, još nije započeo nijednu utakmicu jer se vraća u punu kondiciju.

A Saka je zapeo za oko UEFA-inim posmatračima zbog nastupa u ulozi desnog krila. Predstavljao je glavnu napadačku prijetnju Engleske, pokušavajući pokrenuti stvari.

I utakmica protiv Švicarske također je bila značajna po kretanju Phila Fodena, koji je "lutao" po terenu kako bi primio loptu.

Saka je izuzetno bitan za Englesku

Nakon što je turnir počeo s lijeve strane, promjena formacije omogućila je Fodenu da djeluje unutra, u "džepovima".

Nastavio je u tom duhu i u polufinalu (protiv Nizozemske), kada su on i Bellingham odigrali ključnu ulogu svojim kretanjem između linija i napadačkim trčanjem.

Španija

Individualna briljantnost Nica Williamsa i njegovo partnerstvo na lijevoj strani s Marcom Cucurellom pomogli su inspirirati Španiju.

Ako su svjetla reflektora obasjala tinejdžera Laminea Yamala, najmlađeg strijelca u historiji Eura nakon izvanrednog pogotka u polufinalu protiv Francuske, učinak "Furije" na suprotnom (lijevom) krilu bio je glavna odlika njihovih impresivnih nastupa, koji su im donijeli šest uzastopnih pobjeda na putu do finala.

Impresivne igre Williamsa

Lijevo krilo Nico Williams nalazi se među tri najbolja igrača u broju prodora na turniru (35), manje samo od Jeremyja Dokua iz Belgije i Nijemca Jamala Musiale.

Williamsovih ukupno 12 napada protiv Italije bilo je najviše od bilo kojeg igrača u utakmicama grupne faze, dok su ubačaji koje je uputio uključivali i loptu za autogol Italijana Riccarda Calafiorija.

Krilni napadač koji uvijek želi pobijediti čuvara, Williams je na prvom mjestu u redovima "Furije" po broju pokušaja "jedan na jedan".

Osim svog individualnog doprinosa, impresivno je kombinirao s lijevim bekom iza sebe, Marcom Cucurellom.

Tandem je zapeo za oko i zbog defanzivnog učinka u polufinalu protiv Francuske.

Williams se vraćao kako bi podržao Cucurellu i ograničio prijetnju Ousmanea Dembelea na tom boku.

Borbeni Cucurella u meču protiv Francuske

Kao što je tehnički posmatrač David Moyes primijetio:

"Dembele je imao nekoliko prodora, ali Španija se 'poduplala' Cucurellom i Williamsom."

Da naglasimo ovu tačku - prosječna međusobna udaljenost između španskog tandema na lijevoj strani te je večeri bila 8,7 metara – u poređenju s 13,5 metara u prethodnoj utakmici protiv Njemačke.

Da bi ilustrirali još jednu mjeru Williamsove defanzivne discipline, on je napravio puta 13 pritisak na suparničke igrače protiv Francuske – drugi najveći broj među izabranicima selektora Španije Luisa de la Fuentea.

Također je tri puta osvojio loptu i dodao to na još četiri koje je Cucurella presjekao na lijevoj strani terena.

Ukratko, što se tiče partnerstva na terenu, samo je nekoliko boljih na Euro 2024. od ovog španskog.