NAGRADA ZA NAJBOLJEG IGRAČA

Čudna odluka Uefe: Zanemarili su nogometaše koji su odigrali turnir života

Rodrigo Hernandez Cascante, u nogometnim krugovima poznatiji kao Rodri, proglašen je najboljim igračem Eura 2024. u Njemačkoj. Španac je postao osmi vlasnik te prestižne nagrade koju Uefa dodjeljuje od 1996., nakon Matthiasa Sammera, Zinedinea Zidanea, Theodorosa Zagorakisa, Xavija, Inieste, Antoinea Griezmanna i Gianluigija Donnarumme, jedinog golmana među osvajačima.

Veznjak Manchester Cityja bez dvojbe je bio jedna od najvažnijih karika Furije u pohodu na rekordni četvrti naslov pobjednika Starog kontinenta, no je li doista bio baš najbolji igrač euro-smotre? Mišljenja su kao i uvijek podijeljena, no veći dio nogometne javnosti smatra da Rodri nije "taj".

Dojam je da Rodri, ne samo da nije najbolji igrač Eura, već i da su barem četiri igrača iz redova njegove reprezentacije zaslužili tu nagradu prije njega. Naravno, misli se na ubojita krila Williamsa i Yamala, Fabiana Ruiza koji je odigrao turnir života i naravno Danija Olma.

Posve sigurno se ne radi o "pljački stoljeća" ili nečemu sličnom, na kraju krajeva i Špancima je manje važno ko je dobio tu nagradu, no mora se priznati da je Uefa iznenadila svojom odlukom.

Mnogi smatraju da je Uefa to učinila kako bi napravila Rodriju dobru podlogu za osvajanje Zlatne lopte, odnosno nagrade za najboljeg igrača svijeta, drugi pak smatraju da je Rodri zasluženo dobio nagradu. Naravno, mišljenje je subjektivno, a istina, kao i obično, negdje na sredini, pišu Sportske novosti.