dvije ordinacije

Otvorena ambulanta Vraca: Počela pružati usluge za 1.850 pacijenata

Ambulanta porodične medicine Vraca otvorila je svoja vrata za pacijente ovog mjesnog područja.

Nakon što je Općina Novo Sarajevo završila kompletnu rekonstrukciju prostora, JU Dom zdravlja KS opremio je ambulantu potrebnom opremom, te obezbijedio jedan tim ljekara porodične medicine koji će građanima ovog mjesnog područja od danas pružati zdravstvene usluge.

Ambulantu su svečano otvorili ministar zdravstva Kantona Sarajevo dr. Enis Hasanović, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktor Doma zdravlja KS dr. Milan Mioković, uz prisustvo direktorice Doma zdravlja Novo Sarajevo dr. Behke Kurtović.

Nakon rješavanja niza problema i provođenja različitih aktivnosti u prethodnom periodu danas smo konačno u prilici da svečano otvorimo ambulantu porodične medicine Vraca da građankama i građanima sa područja ove teritorije pružimo jedan sasvim renoviran objekat sa svom potrebnom opremom.

Unutar ovog objekta se nalazi i Mjesna zajednica Vraca potpuno renovirana.

Želim da se zahvalim svim vijećnicima koji su podržali ovaj projekt kroz Budžet, ali i Ministarstvu zdravstva KS koje je obezbijedilo potrebnu opremu za ambulantu i tim ljekara koji će pružati usluge našim građanima", istakao je načelnik Tanović.

Prostorije ambulante sadrže dvije ordinacije, prostoriju za intervencije, kartoteku, čekaonicu i prostoriju za odmor, tri toaleta, od kojih je jedan prilagođen osobama sa invaliditetom i prostoriju za medicinsku opremu.

Direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo dr. Milan Mioković istakao je da će se otvaranjem ove ambulante uveliko rasteretiti Centralni objekat Dom zdravlja Novo Sarajevo, a građanima ovog naselja će dolazak doktoru biti lakši, pristupačniji i brži.

Ovim današnjim činom ambulantu Vraca ponovo vraćamo njenim građanima.

U ambulanti Vraca trenutno ima registriranih 1.850 pacijenata koji sada imaju punu dostupnost zdravstvene zaštite u ovom novom objektu", istakao je direktor dr. Mioković.

U ambulanti će za sada raditi jedan tim porodične medicine, doktor, medicinska sestra i intervencija.

Ambulanta radi u jednoj smjeni i to srijedom i četvrtkom poslijepodne, a ponedjeljkom, utorkom i petkom u prvoj smjeni, kako bi i radno aktivni pacijenti mogli stići obaviti svoje preglede", istakla je direktorica Doma zdrava Novo Sarajevo Behka Kurtović.

Dodala je da je ovo već drugi objekt koji je Općina Novo Sarajevo u potpunosti renovirala.

Otvaranjem ove ambulante na Vracama pacijentima koji su se liječili u ambulanti Kovačići olakšat će se uveliko dolazak ljekaru.

Za realizaciju ovog kapitalnog projekta Općina Novo Sarajevo uložila je više od 800.000 KM.

Pored ambulante porodične medicine, u ovom objektu su smještene i prostorije Mjesne zajednice Vraca koje su u potpunosti renovirane.