deveta generacija

Volkswagen Passat zaradio pet zvjezdica na Euro NCAP-u: Izvrsni rezultati u sve četiri kategorije

Novi VW Passat je dobio najveću ocjenu od pet zvjezdica u renomiranom programu zaštite potrošača Euro NCAP (European New Car Assessment Programme). Ovo vozilo čini jednim od najbolje ocijenjenih modela srednje veličine 2024. u ukupnom poretku neovisnog evropskog tijela za testiranje. Poslije 2010. i 2014. potpuno novorazvijeni Passat također dobiva najveću nagradu Euro NCAP-a.

Sada u svojoj devetoj generaciji, priča o uspjehu Volkswagenovog najprodavanijeg Passata se nastavlja. Passat, koji je dostupan isključivo kao karavan, je impresionirao stručnjake Euro NCAP-a nizom važnih sigurnosnih inovacija. Procjena sigurnosti koju je proveo Euro NCAP, neovisni evropski institut za zaštitu potrošača, pokriva četiri kategorije: Passat je postigao najbolji rezultat u kategoriji zaštite odraslih putnika s ocjenom od 93 posto.

Također je postigao vrlo dobre rezultate u ostale tri kategorije: Zaštita djece u vozilu (87 posto), Ranjivi učesnici u saobraćaju (83 posto) i Sigurnosna pomoć (80 posto).

Čak i na početnom nivou, Passat uključuje brojne sisteme pomoći bez dodatnih troškova. To uključuje Side Assist (sistem promjene trake), Lane Assist (sistem za držanje trake), ACC stop & go (Adaptivni tempomat), funkcija kočenja nadolazećeg vozila prilikom skretanja, Park Distance Control (akustični i vizuelni signali upozorenja ako postoje prepreke prednja ili stražnja područja), Rear View (sistem kamera za stražnji pogled) i dinamički prikaz prometnih znakova pomoću prednje kamere, kao i LED prednja i zadnja svjetla.

Sigurnost na prvom mjestu, iznutra i izvana. Posebno vrijedi istaknuti Autonomous Emergency Braking Front Assist s nadzorom pješaka i biciklista, koji povećava razinu zaštite ranjivih učesnika u saobračaju u slučaju prijetećeg sudara.

Unutar ograničenja sistema, sistem upozorenja pri izlasku može spriječiti putnika da otvori jedna od vrata kada se drugi učesnik u saobraćaju (bicikl, motocikl, itd.) približava straga te dodatno izdaje zvučna i vizualna upozorenja.

Druga važna tehnologija u Passatu je Car2X, koja vozilu omogućava razmjenu informacija o lokalnim opasnostima s drugim vozilima i prometnom infrastrukturom.

Passat je i poslovna klasa i svestrani porodični automobil. Kada je riječ o zaštiti putnika, velika se važnost pridaje sigurnosti djece. I u testovima frontalnog i bočnog sudara, utvrđeno je da Passat pruža vrlo dobru zaštitu za sve kritične dijelove tijela dviju dječjih lutki te je dobio maksimalnu ocjenu.

Od 2023. kriteriji testiranja Euro NCAP postali su još strožiji: novi zahtjevi uključuju, na primjer, sposobnost otkrivanja djece ostavljene u automobilu – ovaj kriterij također ispunjava nova generacija Passata.

Bestseler, pogotovo kao imanje. U svojoj više od 50 godina dugoj historiji, Passat je prodan više od 34 miliona puta. U Evropi je upravo karavanska verzija bila iznimno popularna tokom godina, a Volkswagen sada nudi automobil samo kao karavan.

I to uživa veliki uspjeh: u Njemačkoj je Passat Variant bio na vrhu liste u klasi srednje veličine 2023. godine, s 45.494 nove registracije.