okusi mediterana

Ljetni užitak: Recept za musaku s tikvicama i grčkim jogurtom

Musaka je popularno mediteransko jelo od nekoliko slojeva. Najčešće se pravi od patlidžana, krompira i mljevenog mesa, koje je povezano ukusnim slojem bešamela, pečenim do zlatno smeđe boje. Za promjenu, umjesto krompira i patlidžana, mogu se koristiti tikvice, a gusti i zasitni bešamel se može zamijeniti s preljevom od jogurtom. Vjeruj nam, jelo je izvanredno i sigurni smo da će se ljeti često naći na stolu.

Sastojci

  • 2 kašike ulja
  • 1 veći luk
  • 500 grama miješanog mljevenog mesa
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • 1 konzerva sjeckanog paradajza
  • 1 veći lovorov list
  • 1 šaka prezle
  • 5 većih tikivca
  • 250 grama grčkog jogurta
  • 2 srednja jaja
  • 200 grama mozzarelle

Priprema

Zagrijte dvije kašike ulja u tavi i dodaj sitno nasjeckani luk. Pirjajte dok ne postane proziran. Dodajte mljeveno meso i opet pirjajte dok ne bude ravnomjerno smeđe.

Dodajte nasjeckani bijeli luk, sušeni origano, koncentrat paradajza, sjeckani paradajz iz konzerve i lovorov list. Začinite solju i biberom. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se umak ne zgusne.

Dok se umak kuha, operite tikvice i narežite ih na tanke kriške. Zagrijte malo maslinovog ulja u drugoj tavi i kratko ih pržite s obje strane dok ne omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu.

U zasebnoj posudi pomiješaj grčki jogurt s jajima, solju i biberom.

U vatrostalnu posudu složite sloj prženih tikvica, zatim sloj mesa s umakom. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem tikvica. Prelijte sve s jogurtovim preljevom i pospite s krušnim mrvicama. Na vrh ravnomjerno rasporedite naribanu mozzarellu.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta dok musaka ne postane zlatno smeđa. Prije posluživanja ostavite da se malo ohladi kako bi se slojevi stisnuli.