Musaka je popularno mediteransko jelo od nekoliko slojeva. Najčešće se pravi od patlidžana, krompira i mljevenog mesa, koje je povezano ukusnim slojem bešamela, pečenim do zlatno smeđe boje. Za promjenu, umjesto krompira i patlidžana, mogu se koristiti tikvice, a gusti i zasitni bešamel se može zamijeniti s preljevom od jogurtom. Vjeruj nam, jelo je izvanredno i sigurni smo da će se ljeti često naći na stolu.
Sastojci
- 2 kašike ulja
- 1 veći luk
- 500 grama miješanog mljevenog mesa
- 2 čehna bijelog luka
- 1 kašičica sušenog origana
- 2 kašike koncentrata paradajza
- 1 konzerva sjeckanog paradajza
- 1 veći lovorov list
- 1 šaka prezle
- 5 većih tikivca
- 250 grama grčkog jogurta
- 2 srednja jaja
- 200 grama mozzarelle
Priprema
Zagrijte dvije kašike ulja u tavi i dodaj sitno nasjeckani luk. Pirjajte dok ne postane proziran. Dodajte mljeveno meso i opet pirjajte dok ne bude ravnomjerno smeđe.
Dodajte nasjeckani bijeli luk, sušeni origano, koncentrat paradajza, sjeckani paradajz iz konzerve i lovorov list. Začinite solju i biberom. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se umak ne zgusne.
Dok se umak kuha, operite tikvice i narežite ih na tanke kriške. Zagrijte malo maslinovog ulja u drugoj tavi i kratko ih pržite s obje strane dok ne omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu.
U zasebnoj posudi pomiješaj grčki jogurt s jajima, solju i biberom.
U vatrostalnu posudu složite sloj prženih tikvica, zatim sloj mesa s umakom. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem tikvica. Prelijte sve s jogurtovim preljevom i pospite s krušnim mrvicama. Na vrh ravnomjerno rasporedite naribanu mozzarellu.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta dok musaka ne postane zlatno smeđa. Prije posluživanja ostavite da se malo ohladi kako bi se slojevi stisnuli.