Svaka osoba koja se rodila poželjela je saznati kako produžiti život na ovoj planeti što je duže moguće.
Iako to nikada nećemo potpuno znati, čini se da je način prehrane jedan od načina.
Francuskinja Jeanne Louise Calment, koja je živjela 122 godine i bila najstarija osoba na svijetu, navela je da je svakoga dana konzumirala tri osnovne namirnice.
Čokolada
Jeanne Louise Calment je izjavila da je čokoladu jela poslije svakog obroka. Istraživanja su pokazala da čokolada može biti korisna za zdravlje srca i doprinosi jačanju imunološkog sistema.
Tamna čokolada sadrži snažne antioksidanse koji mogu pridonijeti boljem općem zdravlju kada se konzumira u umjerenim količinama.
Vino
Uživanje u ovom posebnom alkoholnom piću dio je onoga što je poznato kao mediteranska prehrana – način života temeljen na tradicionalnim kuhinjama zemalja koje graniče sa Sredozemnim morem.
Uz hranu biljnog porijekla, zdrave masti i maslinovo ulje, umjereno konzumiranje crvenog vina ima brojne prednosti.
Maslinovo ulje
Mnogi stogodišnjaci žive u “plavim zonama”, regijama svijeta s najvećom koncentracijom ljudi starijih od 100 godina.
Iako Calment nije živjela na jednoj od tih lokacija, njena prehrana uključivala je namirnice iz “plave zone“, uključujući maslinovo ulje.
Prema teoriji koju su iznijeli istraživači u Moskvi, Calment je možda umrla mnogo ranije nego što se vjerovalo. Niko ne može biti siguran, tako da ostaje misterija