upitna ljubav

Mnoštvo tech milijardera okreće se Trumpu, ali ne zato što su njegova “braća”

Elon Musk izričito je podržao Donalda Trumpa i, prema The Wall Street Journalu, potpisao obećanje donacije od devet cifara novom protrumpovom političkom akcijskom odboru pod nazivom America PAC.

David Sacks, također milijarder, investitor u tehnologiju, bio je sudomaćin prikupljanja sredstava prošlog mjeseca u svom domu u San Franciscu i govorio na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke u ponedjeljak uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkih Država u novembru.

Ostali saradnici America PAC-a uključuju blizance Winklevoss, Douga Leonea iz Sequoia Capitala i suosnivača Palantira Joea Lonsdalea, prema dokumentima Federalne izborne komisije.

Ispod radara

U posljednjem izbornom ciklusu, nekoliko Trumpovih zagovornika koji su postojali u Dolini uglavnom su držali svoju podršku ispod radara. Još uvijek ih je malo, ali više se ne skrivaju, a novčanici su im otvoreni.

Dakle, šta je ušlo u ove tipove?

Kao prvo, možda nema toliko Trumpovih pristalica u svijetu tehnologije kao što mislite.

“Plasirali su mitologiju koja sugerira nepostojeći val tehnoloških divova koji su napustili podršku Demokratske stranke u žurbi da podrže kampanju Trump/JD Vance.

Istina je da većina vodećih tehnoloških ličnosti ne podržava Trumpa i Vancea, a oni istaknuti koji podržavaju, bili su tu i prije mnogo godina,” rekao je za CNN Jeffrey Sonnenfeld, dekan na Yale School of Management.

A za one za koje ste možda čuli, najvjerovatnije se ne radi o iznenadnom žaru za kršćanski ekstremizam krajnje desnice ili o sklonosti crvenim bejzbol kapama.

Umjesto toga, oni traže krajnji rezultat, prenosi CNN.

Dvije najveće bolne tačke za ljude u tehnologiji bile su evidencija administracije aktuenog predsjednika SAD Joea Bidena o provođenju antimonopolske politike i njen stav prema kriptovaluti, rekao je Adam Kovacevich, izvršni direktor Chamber of Progress, grupe lijevog centra za tehničku politiku.

"Ne mislim da to ima toliko veze s Trumpom samim po sebi. Mislim da bi vjerovatno ostali s Bidenom da su osjećali da se više brige i pažnje pridaje ekonomiji inovacija”, kaže on.

Drugim riječima - nije da milijarderi vole Trumpa, već im se stvarno ne sviđa Lina Khan, glavni antimonopolski "križar" predsjednika Joea Bidena, ili Gary Gensler, "policajac" s Wall Streeta koji nije skrivao svoje neprijateljstvo prema digitalnoj imovini.

Predvodio tužbe

Posljednjih godina Khan je predvodio tužbe protiv Amazona, Microsofta i Mete.

U intervjuu za CNN prošle godine, Khan je te poteze opisao kao dio šire kampanje da se više vladinih resursa privuče na svakodnevne ekonomske probleme običnih Amerikanaca.

Međutim, vladina regulativa, koliko god bila dobronamjerna, rijetko se sviđa ljudima koji se bogate zahvaljujući statusu quo.

Dvojica najpoznatijih investitora rizičnog kapitala u Dolini, Marc Andreessen i Ben Horowitz, obvezali su se donirati Americi PAC, prema navodima nekoliko medijskih kuća.

Oni također nisu baš skrivali svoju frustraciju Bidenovom administracijom.

“Američka vlada sada je daleko neprijateljskija prema novim startupima nego što je bila”, napisali su u nedavnom postu na blogu.

Citirali su regulatorne agencije koje koriste “grubu silu istraga, krivičnih progona, zastrašivanja i prijetnji za ometanje novih industrija”.

Također su žalili zbog predloženog poreza administracije demokrate Bidena na nerealizirane kapitalne dobitke, za koji su rekli da će "apsolutno ubiti" startupe i industriju rizičnog kapitala.

Jedna osoba upoznata s njihovim planovima rekla je za Financial Times da su se okrenuli Trumpu zato što je "toliko toga na kocki za kripto i rast umjetne inteligencije".

Nije pokazivao ljubav

"To ne znači podršku (Trumpovim) stavovima o imigraciji", rekla je osoba za list.

Historijski gledano, Trump nije pokazivao veliku ljubav prema tehnološkoj "braći", čije je kompanije na društvenim mrežama dugo optuživao za antikonzervativne pristranosti, osobito nakon što je nekoliko njih suspendiralo njegove naloge kao odgovor na napad na Kapitol 6. januara 2021. .

No, čini se da je nedavni priljev tehnološkog novca - djelomično potpomognut njegovim 39-godišnjim potpredsjednikom iz oblasti rizičnog kapitala JD Vanceom - omekšao neke od Trumpovih pogleda.

Još 2021. nazvao je bitcoin "prevarom protiv dolara". Međutim, u posljednje vrijeme on se pozicionira kao kandidat za kriptovalute.

Iako njegova kampanja nije iznijela posebne prijedloge u vezi s digitalnom imovinom, počela je prihvaćati kripto donacije ovog proljeća.

Trump bi trebao govoriti na nacionalnoj bitcoin konferenciji sljedeće sedmice.

Bidenova administracija, u međuvremenu, radi na popravljanju veza s čelnicima industrije.

Da bude jasno, mnogo dolara iz Big Tech svijeta još uvijek stiže Bidenu.

Međutim, Trumpu je podrška iz Silicijske doline došli upravo u trenutku kada su neki veliki demokratski donatori obustavili donacije u jeku razgovora o mogućoj zamjeni predsjedničkog kandidata iz njihove stranke.

I, kao što Kovacevich primjećuje, samo zato što postoji nekoliko velikih imena koja se okreću Trumpu, "oni ne govore u ime svih".

"Zapravo, većina izvršnih direktora velikih kompanija nije previše uključena u stranačku politiku. Morat će raditi s onim ko pobijedi na izborima", kaže Kovacevich.

Šta je to PAC?

U Sjedinjenim Američkim Državama, odbor za političku akciju (PAC) je organizacija oslobođena plaćanja poreza koja prikuplja doprinose za kampanju od članova.

Tako prikupljena sredstva doniraju se kampanjama kandidata na izborima.