Prekidi širom svijeta

Stručnjak upozorava nakon IT kolapsa: Takvih će problema biti sve više

Zbog sve veće složenosti, kvarovi globalnog IT sistema vjerovatno će postati norma. Ne može se isključiti ni cyber napad.

Kvar američke sigurnosne tvrtke Crowdstrike uzrokovao je globalni IT haos. Iako je tvrtka u petak poslijepodne izvijestila da je problem riješen, smetnje su se nastavile.

Kako to da jedna tvrtka sve zaustavi? “Problem je u tome što Crowdstrike ima vrlo veliki prodor na tržište, čak i u sigurnosno kritičnim sektorima”, kaže IT stručnjak Marc Ruef iz Scip AG za “20 Minutes”.

Tvrtka nudi sigurnosni softver koji se instalira na sisteme poput Windowsa. Ažuriranje je zatim uzrokovalo pad sistema Windows.

Tvrtka Crowdstrike ističe da nije riječ o cyber napadu, već o internoj pogrešci. Ruef također smatra da je šansa za napad mala, ali je ne želi u potpunosti isključiti. Prema Ruefu, uvijek postoje greške u ažuriranjima, ali one obično utječu samo na određene konstelacije, kao što je određeni jezik u Microsoftu. Ovoga puta pogađa sve.

Budući da je kompleksnost u IT-u svakim danom sve veća, stopa grešaka raste.

"Takvi problemi s velikim utjecajima će se povećati, to mi je jasno. To ne mora biti za sedmicu, već za nekoliko godina", rekao je Ruef.

Problem se može riješiti deinstalacijom Crowdstrike softvera Falcon ili ponovnim pokretanjem u sigurnom načinu rada. Ali to nije rješenje za organizacije kritične za sisteme jer se problem može ponovno pojaviti u bilo kojem trenutku.

“Oni stoga čekaju službeno rješenje, zbog čega takav problem može trajati dugo”, kaže Ruef.