tajne

Tajna dugovječnosti: Što jedu i kako žive tibetanski monasi?

Tibet je oduvijek privlačio svojom tajanstvenošću, a mladolik izgled tibetanskih redovnika privlači pažnju i postavlja razna pitanja.

Osim duhovnog mira, imaju i mladolik izgled, stoga mnogi proučavaju njihove navike, prehranu i način života već decenijama. Ljudi nastoje odgonetnuti taj eliksir mladosti. To zapravo nije misterija nego prilagodba života u skladu s prirodom.

Porcije računaju, svako za svoje tijelo, vodeći računa o kriterijima visine i težine. Za njih je glavni zadatak ne prejedati se, jer se tada mogu pojaviti problemi poput viška kilograma i metaboličkih poremećaja.

Peferiraju niskokaloričnu hranu koja je zasićena vitaminima. Hrana u samostanu je asketska, uglavnom riža i povrće s tibetanskim kruhom. Glavno piće im je tibetanski čaj u koji se dodaju so i mlijeko. Taj je recept star više od 1400 godina i bez obzira na vrlo specifičan okus, vrlo je hranjiv i savršeno gasi žeđ.

Glavni ritual tibetanskih redovnika ujutro kad se probude je uspon na vrh planine, gdje imaju tzv. pozdrav suncu i čitaju molitve. Po završetku se polijevaju hladnom vodom i izvode vježbe koje jačaju imunološki sistem.

Jedno od pravila kojih se pridržavaju jest ne miješati meso s namirnicama koje imaju visok nivo ugljikohidrata.

Posljednja hrana koju pojedete probavlja se jako dugo, tako kažu stručnjaci, a kombinacija takvih tvari u jednoj porciji će biti preteška za tijelo, što može dovesti do umora i povećanja želuca.

Tibet je regija središnje Azije koja se nalazi na Tibetanskoj visoravni, a tradicionalno je njena teritorija bila podijeljen na pokrajine U-Tsang, Kham i Amdo. U različitim periodima historije bila je ili neovisna država, ili teritorija unutar Mongolskog Carstva, ili vazalna zemlja Kine. Tek 1984. godine Tibet je otvoren za one koji žele uroniti u atmosferu drevne kulture i dotaknuti njene tajne.