Njoki s umakom od svježeg paradjza su savršen obrok za one koji nemaju puno vremena pa žele pripremiti nešto brzo i jednostavno. Neće vam trebati puno sastojaka, a većinu vjerovatno već imate u svojoj kuhinji. Osim začina, za umak su vam potrebni samo paradajz, bijeli luk i maslinovo ulje.
Ako želite, možete dodati svoje omiljeno povrće za bogatiji okus. Njoke s umakom od paradajza možete poslužiti kao ručak svojim ukućanima, ali i večeru s prijateljima ili partnerom. Neovisno o tome, ovo aromatično jelo će oduševiti svakoga ko ga proba.
Sastojci
- 500 g njoka
- 1 kg svježeg paradjza
- 3 čehna bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- so po ukusu
- svježe mljeveni crni biber po ukusu
- šaka svježeg bosiljka
- prstohvat šećera (po želji)
Priprema
Za pripremu umaka, paradjz blanširajte (uronite ga na kratko u vrelu vodu, a zatim u hladnu vodu) kako biste ih lakše ogulili. Ogulite i narežite ih na sitne komadiće.
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i pržite ga dok ne postane zlatno smeđi (pazite da ne izgori). Dodajte nasjeckani paradajz u tavu. Posolite, pobberite i dodajte prstohvat šećera (ako želite smanjiti kiselost paradajza).
Kuhajte umak na srednje jakoj vatri 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok se paradajz potpuno ne raspadne i ne postane gusti umak. Pred kraj kuhanja dodajte nasjeckani svježi bosiljak i još jednom promiješajte.
Za pripremu njoki, u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Dodajte kupovne njoke i kuhajte ih prema uputama na pakiranju, obično dok ne isplivaju na površinu (2-3 minute). Ocijedite kuhane njoke i dodajte ih u tavu s umakom. Nježno promiješajte kako bi se njoki obložili umakom.
Poslužite odmah, po želji posuto s dodatnim svježim bosiljkom i ribanim parmezanom.