premijer izraela

Netanyahuova posjeta Washingtonu odgođena za ponedjeljak

Benjamin Netanyahu Iranom Iran Izrael

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavila je u nedjelju da će otputovati u Washington u Sjednjenim Američkim Državama (SAD) u ponedjeljak ujutro umjesto u nedjelju navečer.

"Očekuje se da će se Netanyahu sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u utorak poslijepodne i obratiti se Kongresu u srijedu tokom posjete Washingtonu, koja će biti prva od formiranja sadašnje vlade u decembru 2022. godine", navodi izraelski dnevnik "Haaretz".

U saopštenju se ne objašnjavaju razlozi odlaganja posjete, koje je uslijedilo nakon smrtonosnih vazdušnih napada Izraela na lučki grad Al-Hudaydah na zapadu Jemena.

Izraelska vojska preuzela je odgovornost za napade, koje je Netanyahu nazvao "direktnim odgovorom" na napad Huta dronom na Tel Aviv u petak, u kojem je ubijen jedan Izraelac, a povrijeđeno deset.

Izraelska javna radiodifuzna korporacija objavila je u nedjelju da se Netanyahu planira sastati s izraelskim pregovaračkim timom prije odlaska u Washington kako bi razgovarali o stavu Tel Aviva u pregovorima o razmjeni talaca s palestinskom grupom Hamas.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 38.950 Palestinaca, dok je više od 89.700 povrijeđeno.

Više od devet mjeseci nakon početka izraelskih napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.