(NE)OČEKIVAN OBRAT

Biden se povukao iz utrke za predsjednika SAD!

Joe Biden se povukao iz predsjedničke utrke 2024.

U razvoju događaja koji šalje takmičenje na nepoznatu teritoriju, američki predsjednik je najavio da se više neće kandidirati za drugi mandat.

Umjesto toga, sada će biti potrebno izabrati još jednog demokrata koji će se u novembru suočiti s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom u utrci koja je već bila obilježena tenzijama, podjelama i pokušajem atentata.

Seizmički razvoj dolazi nakon mjeseci spekulacija o godinama i sposobnosti gospodina Bidena da služi još četiri godine - usred niza velikih gafova i katastrofalnih rezultata u debati.

Biden, 81, ranije je insistirao da je u najboljoj poziciji da porazi Trumpa na predstojećim izborima, ali se suočio s pozivima unutar svoje stranke da se povuče.

Izvor blizak predsjedniku nedavno je priznao "približili smo se kraju" nakon što je Barack Obama, bivši predsjednik koji je izabrao Bidena za svog potpredsjednika tokom njegova dva mandata, navodno podijelio svoju zabrinutost zbog ponovnog izbora svog saveznika ponuda.

I bio je pozitivan na COVID- u dok je bio u kampanji, s blagim simptomima uključujući "opću slabost".

Pažnja će se sada usmjeriti na to ko će ga naslijediti, a izbor će se vjerovatno dogoditi na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u augustu.