najslavniji bivši zatvorenik

Asanggeova supruga objavila prvu fotografiju od njegovog izlaska iz zatvora

Gotovo mjesec dana nakon što je osnivač WikiLeaksa Julian Assange pušten i vratio se kući, njegova je supruga prvi put objavila fotografiju obitelji na društvenim mrežama. Slika prikazuje par i njihovo dvoje djece kako se smiju i opuštaju na plaži. Assange nosi tipičnu australsku kapu i drži suprugu u naručju.

“Obiteljska fotografija!”, napisala je Stella Assange, piše oe24.

Osnivač WikiLeaksa iznenađujuće je pušten krajem juna nakon 14 godina pravnog natezanja i vraćen u Australiju. Američki sud na marijanskom otoku Saipan - američkoj teritoriji u zapadnom Pacifiku - prethodno je odobrio dogovor između australskog i američkog pravosuđa u vezi s optužbama za špijunažu.

Assange nikada nije upoznao svoju suprugu na slobodi prije dolaska u Canberru. Veza između njih dvoje započela je tek tokom njegovog boravka u ekvadorskoj ambasadi, gdje je bio zatvoren sedam godina. Tamo je uhapšen 2019. godine, a SAD je tražio njegovo izručenje. 2022. godine par se vjenčao u zatvoru Belmarsh u Londonu.

Za Washington je Julian Assange državni neprijatelj. Njegovi pristaše, pak, osnivača platforme za razotkrivanje WikiLeaksa slave kao borca ​​za slobodu medija jer je objavio tajne dokumente o navodnim zločinima američke vojske.

Stella Assange izrazila je zabrinutost za zdravlje svog supruga nakon njegovog povratka kući nakon godina zatvora u malenoj ćeliji. Zamolila je da se obitelji da vremena i poštuje njihova privatnost. Do danas Assange nije dao nikakve javne izjave.

Od 2010. nadalje WikiLeaks je objavljivao tajne materijale iz američkih vojnih operacija u Iraku i Afganistanu od zviždačice Chelsea Manning. SAD također optužuje Assangea za ugrožavanje života američkih doušnika.