MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković se sastao sa izvršnim direktorom Svjetske banke Eugenom Rhuggenaathom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas na marginama mostarske Međunarodne konferencije "Dijalog za budućnost“ sa izvršnim direktorom Svjetske banke Eugenom Philipom Rhuggenaathom.

Konaković je zahvalio Svjetskoj banci na ulaganjima koja je do sada imala u Bosni i Hercegovini naglasivši da je to pomoć širokog spektra i da je tokom obnove Bosne i Hercegovine odigrala značajnu ulogu u obnovi infrastrukture i stvaranja uslova za ukupni društveni razvoj zemlje.

Ministar je govorio o političkim prilikama u BiH, o procesu evropskih integracija koji je glavni vanjskopolitički pravac u kom se zemlja kreće, o dinamici ispunjavanja postavljenih uslova od strane Evropske komisije, te o aktuelnim pozitivnim ekonomskim kretanjima i BiH.

Konaković je naglasio dobrobit i značaj mogućnosti savjetodavne uloge Svjetske banke pri bržoj i učinkovitijoj apsorpciji sredstava EU i pomoći u smislu savjetovanja o zakonima i propisima EU koji će BiH pomoći u rastu i razvoju privrednih potencijala.

Pozdravio je interes Svjetske banke za ulaganje u projekte sa izraženom ekološkom dimenzijom, Izvještaj o uticaju klimatskih promjena na BiH i regiju, gdje se između ostalog govori o dekarbonizaciji, smanjenju zavisnosti BiH o proizvodnji električne energije iz uglja.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima projekata i ulaganja kroz razvoj saradnje sa IFC-om (Međunarodna finansijska korporacija), te o značaju pristupanja Bosne i Hercegovine IDA-i (International Development Association) čime je Bosna i Hercegovina od zemlje primaoca postala zemlja donator čime je pokazala značajan napredak i razvoj.

Konaković je još jednom izrazio zahvalnost grupaciji Svjetske banke na podršci i pomoći u obnovi i rekonstrukciji infrastrukture u BiH, ovom prilikom posebno za pomoć i sudjelovanje u obnovi Starog mosta u Mostaru i zadovoljstvo što u Bosni i Hercegovini osim izvršnog direktora Rhuggenaatha boravi brojna delegacija Svjetske banke, prisustvuje i učestvuje u obilježavanju 20. godišnjice obnove Starog mosta i ujedno 30. godišnjice otkako je BiH postala članica Svjetske banke i MMF-a, saopćeno je iz MVPBiH.