GAMING

Nintendo World Championships: NES Edition, odavanje počasti jednom divnom vremenu

Godina je 1990., već se naveliko šuška o novoj revolucionarnoj konzoli Super Nintendo Entertainment System ili popularno zvani Super Nintendo, no do tada, milioni se igraju na svome NES-u (Nintendo Entertainment System), najpopularnijoj video konzoli tog vremena. Za mnogobrojne fanove, barem u Americi, Nintendo organizira Nintendo World Championships – natjecanje u mini izazovima iz tada tri najpopularnije igre na konzoli: Super Mario Bros., Rad Racer i Tetris. Natjecanje traje od marta do decembra, a održava se u čak 29 gradova širom SAD, s finalima u Los Angelesu.

Retro štih

Nintendo World Championships: NES Edition je odavanje počasti jednom vremenu i starim Nintendo natjecanjima. S obzirom na popularnost retro naslova, a posebno onih koje potpisuje Nintendo, jedna ovakva igra, ili bolje rečeno kompilacija itekako je dobrodošla. Iako evergrin naslove sa starih Nintendo konzola, pa tako i NES-a možete igrati kroz Nintendo Online preplatu, u ovom slučaju riječ je o izazovima, mini igrama, iz 13 klasičnih NES igara. Ovi izazovi kreću od onih gdje trebate što brže uhvati prvu gljivu na 1-1 nivou u Super Mario Bros., pa do složenijih zadataka poput prelaska čitavog nivoa i borbe s boss neprijateljem u što kraćem vremenu. Kompletna prezentacija je sjajna i zaista je lijepo vidjeti kako Nintendo uspijeva od naizgled jednostavne kompilacije klasičnih naslova, koje smo svi igrali mnogo puta, napraviti nešto drugačije i originalno.

Za ekipu kući i širom svijeta

Speedrun je glavni mod igre koji možete igrati sami ili u Party modu s još 8 igrača na istoj konzoli. Odmah ćete imati pristup svim igrama i njihovim početnim izazovima, a prelaskom istih za minimalno vrijeme otključavate progresivno teže izazove. Svaki zadatak je jasno objašnjen i ima instrukcijski video te ponekad savjete koji djeluju kao stranice Nintendo Power časopisa. Iako biste pomislili da će te se u ovim mini izazovima zadržati kratko, vjerujte nam – nećete. Fascinantno, no proveli smo sate i sate igranja pokušavajući oboriti vlastite rekorde. Naravno, tome je kumovala i odlična izvedba, odnosno prezentacija. Naime, igre se igraju u retro interfejsu, a istovremeno prikazan nam je najbolji dosadašnji pokušaj. Tako će igra nostalgičare (poput nas) i one željne natjecanja zadržati dugo s idejom 'još jednog pokušaja'. Iako će vam najbolji rezultati ostati zapamćeni, na Speedrun mod možete u suštini gledati kao mjesto zabave i vježbanja. Jednom kada budete dovoljno hrabri – tu je World Championship mod gdje se natječete s drugim online igračima iz cijelog svijeta. Glavni natjecateljski mod sadrži iste izazove kao Speedrun, ali ovdje igrači sudjeluju u pripremljenoj kolekciji izazova tijekom određenog perioda, koju će Nintendo vjerojatno mijenjati na tjednoj razini, nakon čega se formiraju liste najboljih. Postoji i podjela sudionika po godinama starosti, baš kao na pravom Nintendo World Championshipu. Ako želite aktivnije natjecanje od slanja najboljih vremena do određenog datuma, tu je i Survival mod koji je nešto kao mini Battle Royal na ispadanje, gdje se natječete s 8 drugih igrača i polovina s najlošijim vremenima ispada, a imate samo jedan pokušaj u svakom izazovu. U svim modovima za gotovo svaki pokušaj zarađivat ćete novčiće s kojima je moguće otključati nove ikonice za vaš profil. Drugi oblik kolekcionarstva u igri je Pin Collection, gdje ćete otključavati bedževe za razne izazove, što je u suštini lista postignuća. I to je to, iako zvuči skromno, tu ječ čak više od 150 izazova, a ako volite Nintendo klasike i imate natjecateljski duh, ovo je idealna zabava za vruće ljetne dane. Igra je dostupna digitalno po 30 eura, dok u fizičkom obliku košta 60 eura, no stiže s cijelim setom dodataka, poput kartica igara, replike zlatne kazete kao trofeja, te bedževi, piše cropc.net.