šokantna odluka

Ugledni crnogorski analitičar za Raport: Ovo je odvratna politička trgovina. Bošnjačka stranka ulazi u Vladu s negatorima genocida

Oni nikad nisu ni pokušali da naprave otklon, a kamoli da promijene svoj stav o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, kao srpskim herojima, kaže Šuković
Sa protesta u Podgorici zbog usvajanja Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici

Odluka Bošnjačke stranke Crne Gore da uđe u rekonstruiranu Vladu susjedne države, zajedno sa prosprskim političkim subjektima koji otvoreno negiraju genocid u Srebrenici i propagiraju četničke stavove, izazvalo je ogorčenje širom regiona.

Darko Šuković, ugledni crnogorski politički novinar i analitičar, kaže za Raport da je na djelu "odvratna politička trgovina i gaženje svih mogućih principa", ali i dodaje da je to "valjda politika...".

Crnogorska politička scena

"Kao nekoga ko prati crnogorsku političku scenu ta odluka je meni u najmanju ruku problematična, jer ulaze u Vladu sa barem dva politička subjekta koji u fundamentalnim stvarima imaju potpuno drugačije stanovište od Bošnjačke stranke", ističe Šuković, koji je izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik uglednog portala Antena M.

Šuković potom objašnjava s kojim političkim grupacijama Bošnjačka stranka ulazi u rekonstruiranu Vladu CG o kojoj se danas glasa u crnogorskoj skupštini.

"I Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, a to su dvije od tri nekadašnje partije koje su činile Demokratski front, koji formalno više ne postoji, rezolutni su negatori genocida u Srebrenici.

Šuković: Tužan dan za Crnu Goru

Oni nikad nisu ni pokušali da naprave otklon, a kamoli da promijene svoj stav o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžuću, kao srpskim herojima.

Meni je prosto neshvatljivo da se dalje od toga u bilo šta ide s njima", kaže Šuković.

On se pita Kako Bošnjačka stranka može da pređe preko toga...

"Hajde da budemo onako otvoreni, ako neko negira genocid u Srebrenici, i još više ako vam Mladića i Karadžića prodaje za heroje, kakvu oni poruku šalju?

Smatraju ih herojima

Da bi sutra ponovili ono što su oni uradili, zbog čega ih i smatraju herojima?

Ja zaista ne znam zašto to rade, izgleda da politika funkcioniše na drugom mentalnom nivou od mene", kaže Šuković.

I to nije jedina kontroverza koju spominje u vezi s promjenama u Vladi Crne Gore...

"Pored njih, u Vladu ulazi i Budimir Aleksić, on je član Mandićeve Nove srpske demokratije i čovjek koji se isticao u inicijativi za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću, četničkom vojvodi koji je vršio pokolje nad muslimanima u Drugom svjetskom ratu", dodaje Šuković.

Komentirao je i to da je Bošnjačka stranka objavila da je za ulazak u crnogorsku vladu dobila i podršku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

"Imao sam priliku da čujem i vidim na društvenim mrežama da se dovode u neku vezu bliskih odnosa sa SDA, da imaju i podršku gospodina Izetbegovića.

Mimo toga nisam vidio, ali ako je on zaista dao izjavu da podržava ovu odluku Bošnjačke stranke, onda je sve jasno.

Nema tu nekog prostora za veliko komentarisanje", rekao je Šuković.

I u ovom danu, koji je nazvao "tužnim" zbog postupka Bošnjačke stranke, ipak nalazi jednu pozitivnu stvar - a te je crnogorski narod ipak zna razlikovati bošnjački narod od Bošnjačke stranke i vjeruje da se odnosi između Crnogoraca i Bošnjaka zbog toga neće pogoršati.