uoči olimpijade

Opsadno stanje u Parizu: 75.000 vojnika na ulicama, očekuju napade

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostala su još dva dana, a osiguranje u glavnom gradu Francuske je na neviđeno visokom nivou.

Čak se i do jedne od najpoznatijih atrakcija, katedrale Notre Dame, može samo s posebnim kodom i kroz labirint metalnih ograda koje nadzire policija, piše BBC.

Otvorenje Olimpijskih igara zamišljeno je kao prava ekstravagancija na rijeci Seini u samom središtu grada, pa policija i oružane snage zemlje daju sve od sebe u ovoj sigurnosnoj operaciji bez presedana.

‘Spremni smo‘, rekao je predsjednik Emmanuel Macron.

Ogromna sigurnosna operacija

Sigurnosna operacija oko Olimpijskih igara uključuje najveće mirnodopsko raspoređivanje snaga sigurnosti u francuskoj historiji, s oko 75.000 policajaca, vojnika i unajmljenih zaštitara koji će u svakom trenutku patrolirati Parizom.

Ceste i metro stanice su zatvorene. Podignuto je oko 44.000 barijera te razrađen sustav QR kodova namijenjen stanovnicima i drugima koji se žele približiti rijeci Seini i njezinim otocima.

Grad je zbog toga neobično miran, što ne veseli baš sve.

‘Malo sam zabrinut. Nikad nisam vidio ovako miran grad. Devedeset posto posjetitelja je otišlo‘, kaže konobar, Omar Benabdallah (25), promatrajući prazne stolove na pločniku Île de la Cité.

Francuske vlasti kažu da će ograničenja kratko trajati - mnoge barikade duž Seine bit će uklonjene nakon ceremonije otvaranja u petak - no da će sve biti vrijedno truda, a svijet će biti počašćen spektakularnom predstavom koja slavi povijest i ljepotu Pariza.

‘Nije to baš takva noćna mora. Usredotočeni smo i odlučni‘, kaže general Lionel Catar, zadužen za koordinaciju oko 5500 francuskih vojnika dovedenih u glavni grad.

General Catar priznao je da olimpijska i paraolimpijska sigurnosna operacija ima neviđene razmjere, ali je objasnio da se ona razvila iz francuske Operacije Sentinelle koja je već postojala, desetak godina starog niza mjera razvijenih nakon smrtonosnih napada radikalnih islamističkih grupa.

‘Imamo timove za razminiranje. Imamo timove pasa. Postoje sustavi protiv dronova, radari i ronioci koji patroliraju rijekom Seine‘, objašnjava general Catar.

Odluka da se operativni štab premjesti iz predgrađa Pariza u velebnu, prostranu ‘École Militaire‘ iza Eiffelovog tornja, temeljena je na savjetu britanske policije nakon njihovog iskustva s Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

‘Mislim da im je sjedište bilo malo udaljeno od centra grada. Savjetovali su nam da budemo blizu političara i policije‘, rekao je.

Tokom sljedećih sedmica u Francuskoj će biti i oko 250 britanskih policajaca i 50 policijskih pasa, a neki će se pridružiti francuskim pješačkim patrolama oko središta Pariza. Oni su među 1.750 stranih policajaca iz više desetaka zemalja koji sudjeluju u operaciji, uključujući Španjolsku, Njemačku, Južnu Koreju i Katar.