Predstavnički dom PFBiH

Poslanici razmatrali materijalnu podršku osobama s invaliditetom: O zakonu se raspravlja već 10 godina

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatrali su na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o jedinstvenim načelima i okvirima materijalne podrške osoba sa invaliditetom.

Tim zakonom uređuju se osnovni principi zaštite osoba sa invaliditetom, te definicije osobe sa invaliditetom, kao i jedinstvena načela i institucionalni model za ocjenu stepena invaliditeta.

Zakonom se uređuje i materijalna podrška osoba sa invaliditetom - osnovna prava, obim i uslovi pod kojima se ostvaruju, osnovica za ta prava, te finansiranje i svrha isplate novčanih naknada za priznata prava, kao i postupak za ostvarivanje osnovnih prava.

Također, uređuje se verifikacija zakonitosti korištenja ostvarenih prava, nadzor nad primjenom zakona i druga pitanja od značaja za ostvarivanje osnovnih prava osoba sa invaliditetom na području Federacije BiH.

Poslanici su problematizirali činjenicu da prijedlog zakona ne obuhvata osobe s procentom invaliditeta manjim od 90 posto.

Poslanik kluba DF/GS Sanel Kajan naveo da su ga iz Mreže udruženja "Moje pravo" pitali da li će osobe sa oštećenjem organizma od 60, 70 i 80 posto imati ikakva prava i po kojem zakonu.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić istakao je da je prijedlog zakona koji je prošao javnu raspravu i da se o njemu raspravlja već predugih 10 godina.

Naglasio je da je Vijeće osoba s invaliditetom koje okuplja najteže oblike invaliditeta dalo nepodijeljenu podršku ovom tekstu zakona.

"Od 2009. imamo situaciju da se Vlada Federacije brine samo o najteže onesposobljenim osobama sa invaliditetom od 90 i 100 posto oštećenja zbog toga što objektivno na otvorenom tržištu rada te osobe ne mogu sebi same zaraditi za život", rekao je Jonjić.

Podsjetio je da je prije godinu dana isti Dom usvojio amandmane na Zakon o osnovama socijalne zaštite kojima su osnovna primanja za sva tri prava koja te osobe konzumiraju - invalidnina, tuđa njega i ortopedski dodatak - sa 403 KM povećana na 728 KM, vežući ih ujedno za najnižu cijenu rada.