SVAKOG DANA U SVAKOM POGLEDU…

Legendarni glumac Slavko Štimac ekskluzivno iz Beograda za Raport: Nagrade iz Sarajeva čuvam na sigurnom

Za mene granice ne postoje. Nikad!

Sa 13 godina postao je velika jugoslavenska zvijezda, a 51 godinu kasnije legendarni glumac Slavko Štimac dobitnik je Nagrade "Fabijan Šovagović", koja mu je uručena nedavno na prestižnom Pulskom filmskom festivalu.

Slavko Štimac rođen je 15. oktobra 1960. godine, a prvu filmsku ulogu ostvario je već 1972. u nagrađivanoj dječijoj drami "Vuk samotnjak”.

„Gde si Violeta kućo stara"

U te decenije je stalo mnogo toga što je upisano u filmsku antologiju ovih prostora. Ko ne pamti čuvenu repliku "Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem" iz filma Emira Kusturice "Sjećaš li se Dolly Bell", u kojem je Slavko glumio Dinu.

Scena iz filma "Sjećaš li se Dolly Bell" u kojem je Slavko glumio Dinu

Među brojnim legendarnim replikama je i „Gde si Violeta kućo stara" iz filma "Specijalno vaspitanje".

"Mesi, mesi neće da ti škodi" ("Varljivo leto’68") te „I tata bi sine“ "(Ko to tamo peva") i dan danas na ulici dovikuju za Štimcem.

Štimac nije baš čest gost u medijima, više voli raditi u tišini nego se eksponirati. No, između dvije klape nove TV serije "Miholjsko leto", koja se snima u Beogradu, Štimac je ekskluzivno govorio za Raport.

Uvijek je lijepo dobiti nagradu od struke

Čuvena replika i scena iz filma "Mesi, mesi neće da ti škodi"

Priznaje nam da mu nagrada iz Pule mnogo znači.

"Velika mi je čast što sam dobio nagradu. Pogotovu kada se dobije od ljudi iz moje, glumačke profesije. I ne govorim samo o glumačkoj profesiji nego i inače… Uvijek je lijepo dobiti nagradu od struke. Zaista mi je bilo lijepo", govori nam glumačka ikona.

Posljednji put u Puli je bio, kako nam kaže, prije tri-četiri godine. Doduše privatno, ali naglašava kako je ovaj prestižni festival za njega veoma značajan.

Kako se približava 30. Sarajevo Film Festival, zanimalo nas je hoće li Štimca možda put nanijeti kod nas.

"Bio sam prije nekoliko godina na Sarajevo Film Festivalu, dobio sam i nagrade. Dobio sam dva Srca Sarajeva", govori nam Štimac ponosno. Na naše pitanje gdje čuva nagrade, odgovara nam kroz smijeh: "Čuvam ih u fioci. Na sigurnom".

Nekako ne volim da koristim riječ region

Štimac govori: Sve je otvoreno

Govoreći o mogućnosti angažmana u našoj zemlji, Štimac govori kako ništa nije isključeno.

"Sve je otvoreno. Mi svi iz bivše Jugoslavije, volim tako reći iz bivše Jugoslavije, jednostavno nekako ne volim da koristim riječ region, jako dobro sarađujemo. Za mene, za nas glumce, granice ne postoje. Nikad! To je tako", ističe Štimac.

Na koncu razgovora dobro raspoloženi Štimac nam je kazao:

"Evo trčim na snimanje, samo na mene čekaju".