Vijesti

Trojanski konji Četvorke: Da li će pobjednička koalicija uspjeti održati većinu do 2024.?

Iako je na lokalnim izborima u Sarajevu koalicija „Četvorka“ odnijela furioznu pobjedu nad koalicijom tzv. „petak 13“, prvenstveno nad SDA, ovaj četverac – NiP, SDP, NS i NBL i dalje mora biti na velikom oprezu. Čak i nakon ponovnog preuzimanja vlasti u Kantonu Sarajevo. SDA se polako oporavlja od političkog nokauta i kreće oprobanim metodama u podrivanje i potkupljivanje političkih protivnika, a i sama „Četvorka“ pokazuje pukotine u svojim (stranačkim) strukturama. Osnovni problem „Četvorke“ u naredne četiri godine bit će nepouzdani preletači primljeni u ove stranke uoči izbora (!?), a koji se već distanciraju od novih stranaka i zauzimaju „nezavisne pozicije“. Posebna priča su vijećnici kojima SDA i dalje ima šta ponuditi i „završiti.“ Nepoznanica je i kako će se ponašati SBB, PzP i DF-GS.

Tužilaštvo provjerava kupovinu glasova

Vidjelo se to već proteklih sedmica prilikom formiranja općinskih vijeća kada se ubjedljiva većina „Četvorke“ u Sarajevu već na prvom koraku, kod formiranja općinskih vijeća i rukovodstava, počela osipati. Na Ilidži i u Starom gradu je formiranje vlasti prošlo dosta glatko obzirom i na to da su na načelničke pozicije zasjeli Ibrahim Hadžibajrić (NBL) i mladi Nermin Muzur (NiP) koji je do nogu potukao Fikreta Prevljaka (SDA).

U Centru je tek iz drugog pokušaja formirano rukovodstvo općinskog vijeća nakon što je u prvom pokušaju došlo do nesuglasica unutar „Četvorke“ oko imenovanja dopredsjedavajućih Vijeća. SDA je tu probala loviti u mutnom pa su pokušali ubaciti i svog kandidata. Ipak, za dopredsjedavajuće su izabrani Ira Adilagić (NS) i Benjamin Isović (SDP), a manevar SDA završio je tako što je njihov klub i Stranku napustio Velija Katica, dok je iz DF-a izašao Dženan Muminović. Njih dvojica su već formirala klub nezavisnih vijećnika, a tek ćemo vidjeti u čiju korist će oni dizati ruku. Loš znak za SDA, a nepoznanica za "Četvorku".

U Novom Sarajevu još je interesantnije. "Četvorka" je startala sa ubjedljivom većinom (20 vijećnika), ali je još u toku brojanja glasova NiP „otresao“ svog rekordera po broju glasova (1959) - Srđana Srdića! Ovaj razlaz vezuje se za aferu koja je počela na izborni dan 15. novembra. Tada je CIK saopštio da je „...na jednom biračkom mjestu u Novom Sarajevu zabilježen slučaj fotografisanja izbornog listića zbog navodnog novčanog plaćanja.“ Pozvana je policija, obaviješteno Kantonalno tužilaštvo KS iz kojeg je tada saopšteno da se „pod nadzorom dežurne tužiteljice provjeravaju navodi zbog sumnje na krivično djelo - povreda slobode odlučivanja birača.“ Iz NiP-a je ubrzo procurilo da se radi o kandidatu sa njihove liste.

"U toku izbornog dana mi smo zaprimili sa jednog biračkog mjesta informacije da je jedna građanka fotografisala svoj listić. Članovi biračkog odbora su je pitali zašto to čini, a ona je rekla kako mora dokazati da je glasala za Srđana Srdića. Sa druge strane, u toku dana zaprimili smo prijave desetina građana koji su rekli da ih poziva određena žena i predstavlja se ispred Naroda i pravde te im govori da glasaju za Srđana Srdića zanemarivši sve druge kolege koje su također se zalagali za izborni rezultat. Samim tim što je neko zvao u ime stranke, zloupotrijebio je i biračke spiskove", rekao je tada Nijaz Džaka iz NiP-a za medije.

Ko je bio protiv Gorana Čengića?

NiP je tada ekspresno, prije nego se agitprop mašinerija SDA dohvati ovog slučaja, prvo suspendirao, a zatim i izbacio Srdića iz stranke želeći se ograditi od svog kandidata. Očigledno su tada procijenili da ovako kompromitirani kadar može donijeti više štete nego koristi i brže-bolje ga se riješili. Pitanje je i šta je NiP očekivao od vijećnika koji je već pokazivao sklonost soliranju i mijenjanju stranaka pa čak i diskutabilnim odlukama suprotno stavu javnosti.

Pretrage političkih aktivnosti na internetu otkrivaju da je u ranijem mandatu kao vijećnik DF-a „...lobirao na zborovima građana protiv naziva sportske dvorane “Goran Čengić” (iz saopštenja DF-a) te da su Srdić i neki drugi vijećnici „...podržavali u općinskom vijeću prijedloge SDA“ (i prije nego je formirana koalicija „petak 13“). Tada je Srdić izbačen iz DF-a, a Vibor Handžić (NS) ga je optužio da je zajedno sa još dvoje preletača iz DF-a „ukinuo mogućnost formiranja građanske većine, ne samo u Novom Sarajevu, već i u Gradskom vijeću Sarajeva, čime su na korak do potpune vlasti doveli SDA.”

Nadajući se da se sve brzo zaboravilo uoči ovih izbora Srdić se najprije nudio SDP-u da bude kandidat na listi, ali je glatko odbijen. U NiP-u su, međutim, bili manje oprezni pa su ga uvrstili na izbornu listu računajući na korist od njegovog poznavanja baze kao i od nacionalne šarolikosti. Bumerang je stigao u vidu sumnji na „učešće u izbornim neregularnostima“. Dino Konaković nije mogao dozvoliti da mu SDA nabija na nos ovaj slučaj pa je stvar presjekao u startu.

Osipanje se, međutim, nastavilo. Nakon Srdića NiP je napustila i Sanela Halać – čiji razlozi nisu sasvim jasni. Na svom FB profilu Halać je objavila post gdje kaže: „Smatram da su mi stavovi oprečni djelovanju pojedinaca/grupa na općinskom nivou organizacije do nivoa nepomirljivosti.“ O njenim razlozima izlaska iz stranke više nije bilo detalja. Međutim, Srdićev izlazak pokrenuo je bujicu komentara o njegovim pravim motivima političkog rada.

„Zaposlio je ženu i sestru joj, a on u Gradskom vijeću“, tvrdi o Srdiću Aziz Pljevljak, vijećnik NiP-a iz Općinskog vijeća Novi Grad otkrivajući da je Srdić cijeli prošli mandat ubirao dva paušala – općinski i gradski, a za to vrijeme populistički propagira smanjenje troškova administracije. Srdić se zapravo i sada bori za pozicije na dva nivoa i dupli paušal, i općinski i gradski, iako javno nastupa kao dežurni ispravljač krivih Drina.

Ponešto od svojih motiva otkrio je i sam Srdić na konstituirajućoj sjednici OV Novo Sarajevo. Naime, predložio je samog sebe za dopredsjedavajućeg Vijeća, a kad nije dobio podršku, pretvorio je zasjedanje u provokativni performans pitajući vijećnike: „Je li to poruka Srbima Sarajeva da idu odavde!?“ Javnost treba znati da je u pozadini izostanka podrške bio zapravo još nerasvijetljen slučaj predizbornih manipulacija, a o čemu se na naš upit Kantonalno tužilaštvo KS još nije izjasnilo.

Faksimil: novi klub „nezavisnih“ – Halać i Srdić

Bez obzira na to, u Novom Sarajevu upravo je formiran novi Klub nezavisnih vijećnika koji čine Srđan Srdić i Sanela Halać, preko kojeg se Srdić namjerava (kao Srbin) ponovo domoći novog mandata u Gradskoj skupštini Sarajeva, a time ponovo i duplog paušala.

SDA ima Zahiragića, a SDP Arslana Dučića

U vijećničkim krugovima Novog Sarajeva se kao novi član „nezavisnih“ pominje i Arslan Dučić, također preletač iz DF-a i SBB-a (!) u SDP koji bi se mogao pokazati kao kadrovska greška SDP-a. Naime, Dučić je već zajedno sa Srdićem, čim je preko SDP-a ušao u OV Novo Sarajevo, demonstrirao samostalno djelovanje mimo dogovora „Četvorke“ pretvarajući govornicu u populistički stand up. Tako je već nastala pošalica da „SDA ima Zahiragića, a SDP Arslana Dučića.“

Kao u slučaju NiP-a / Srdića, i SDP-u se može prigovoriti da nije mogao ni očekivati bolje od nestabilnog kandidata koji je već presvukao više stranačkih dresova, a kampanju je proveo snimajući mobitelom rupe u asfaltu i infantilne video klipove za vlastitu FB stranicu u stilu „...Koldžo, upišan ti je pothodnik u Hrasnom, ne rade sijalice... Tanoviću, hoće li biti bolje u tvom mandatu...“ Također, SDP-u je promaklo da Dučić ima i drugih sličnosti sa Zahiragićem, a u vezi s mladalačkim nasilništvom evidentiranim u policijskim arhivima, koje je tada raznim intervencijama zataškano... Zasad.

Vrhunac Dučićeve bizarne samopromocije ipak se može naći u internetskim ostacima iz prethodne kampanje kad je naveo (iako je rođen u novembru 1992.) da je „..period od 1992. do 1995. proveo na prvoj borbenoj liniji u Hrasnom brdu kao jedan od najmlađih učesnika otpora agresoru“ (!?) i tada postao predmet ismijavanja na medijima u RS.

Faksimil Dučićeveog predizbornog letka

Iako javno populista i „borac za interese građana“, Dučić je, kako saznajemo, od općinske partijske filijale vrlo imperativno tražio više pozicija, tj. da se baš njega (iako je imao najmanje glasova od četiri vijećnika SDP-a) imenuje „...za dopredsjedavajućeg OV i šefa Kluba SDP-a, a zatim i bar u jednu komisiju, a druga da se dodijeli njegovom jaranu koji mu je valj'o u kampanji. I to bi ga zadovoljilo!“ Trenutno se začešljava za Gradsko vijeće...

Kako saznajemo u Novom Sarajevu nije mu se baš udovoljilo. Možda je to razlog da je ovih dana, u jeku formiranja listi kandidata za Gradsko vijeće, Dučić viđen sa vijećnicima Kluba NBL-a. Valjda logikom, ako ne može preko SDP-a, možda se u Vijećnicu može preko NBL-a! Nakon dva-tri preleta nikakvo to čudo sada ne bi bilo. Čini se da će se „Četvorka“ sa ovom ekipom u Novom Sarajevu još o jadu zabaviti, a SDP još i više ukoliko ne odstrane solistu kao što je uradio NiP.

Kako je „završen“ Novi grad?

Općina Novi grad zoran je primjer kako SDA „završava“ podršku svom načelniku. Izborni rezultati pokazali su da je „Četvorka“ imala tijesnu, ali dovoljnu većinu za izbor predsjedavajućeg OV Novi grad i odlučivanje u Vijeću. Međutim, SDA je već na konstituirajućoj sjednici razbila tu većinu ponovo demonstrirajući nezakonitost i političku perfidnost. Tada je izabran Tajib Delalić (SDA) većinom od 16 glasova, za jedan više od kandidatknje SDP-a Ajše Saračević. SDA i Efendić su ovdje prekršili zakonske odredbe o nacionalnoj balansiranosti na rukovodnim pozicijama pa će se ovaj izbor naći i na sudu!

Srdić i Dučić - solisti u OV NS

Pobjedu Delaliću donijeli su Enisa Spahić iz Naše stranke i Mehmed Karkelja iz Platforme za progres Mirsada Hadžikadića. Osim esdeaovaca za novu većinu oko SDA glasali su i Azem Cviko (SBB), zatim Mirza Memišević (DF), Drago Jurić (USD) i Bajro Biber (BOSS). Zna se, međutim, da su presudnu prevagu na stranu SDA / Delalića odnijeli glasovi vijećnice „Četvorke“ Spahić (NS) i Karkelje (PzP), dok se od ostalih to manje-više očekivalo. Uslijedila su isključenja i izvinjenja stranaka građanima.

Platforma za progres se oglasila povodom ovog transfera i bivšeg člana Karkelje priznavši krivicu za „loš odabir kandidata, koji je bio nosilac liste PZP na ovim izborima“. I SBB je isključio Azema Cviku izvinjavajući se građanima i naglašavajući da je „odluka gospodina Cvike da podrži većinu na čelu sa SDA utoliko teža što je njegov glas bio odlučujući da SDA zadrži većinu u Novom gradu.“ Cviko očigledno nije pratio novi zaokret SBB-a od SDA, nego vlastiti interes.

Najdramatičnije je reagirala Naša stranka: „Građani i građanke Općine Novi Grad, izvinjavamo vam se zbog prevare Enise Spahić, izdaje našeg cjelokupnog bloka, i izdaje vašeg povjerenja i glasa koji ste dali za ideju koju slijedimo,“ saopštili su iz NS.

Ovaj „prelet“ se mogao očekivati jer je uoči izbora Spahić iznosila niz primjedbi na rad NS gdje je bila član Glavnog odbora i visoko kotirala. Međutim, u vijećničkim krugovima i na društvenim mrežama procurio je mogući razlog promjene strane – njoj je navodno Semir Efendić obećao legalizaciju kuće u Nedžarićima, ako glasa za SDA !? Toliko o SDA i „završavanju“.

Zanimljivo je da je u Novom gradu iz BOSS-a izbačen Fahrudin Tinjak koji je glasao na strani „Četvorke“ što je u BOSS-u shvaćeno kao izdaja posebne vrste. On je isključen iz BOSS-a, kako je saopćeno iz te stranke, zbog (pazite sad!) „...preletačkog lično-interesnog priklanjanja socijal-nacionalističkoj najnovijoj vlasti u Kantonu Sarajevo. U njoj glavnu riječ vodi politički subjekt pod nazivom Naša stranka, poznat po otvorenom proklamovanju fašizma nametanjem političke platforme da su Srbi u BiH ugroženi prevelikim brojem Bošnjaka, a što kroz politički brak podržavaju SDP, Narod i pravda i ostali koji sa njima čine novu parlamentarnu većinu,“ objavljeno je iz BOSS-a.

Taktike podrivanja

Dakle, „Četvorka“ će sigurno biti meta podrivanja sa više taktika. Pridobijanjem ranjivih vijećnika kojima SDA može „završiti“ egzistencijalne probleme, važnije od bilo koje političke ideje ili običnom „kupovinom papaka“. U Sarajevu se uvijek znalo koliko košta ruka na kojem nivou. Kada se obarala „Šestorka“ u KS, ruka je navodno koštala milion maraka!

Druga opasnost za „Četvorku“ su „preletači“ koji se dodvore novim strankama tobožnjim razočarenjem u onu prethodnu, a zatim i tu novu stranku iskoriste samo kao odskočnu dasku da uđu u skupštine na raznim nivoima. Tog momenta odmah nađu „dlaku u jajetu“ i toj novoj stranci i odmetnu se u „nezavisne“ gdje sasvim neopterećeni stranačkom politikom mešetare i naplaćuju paušale, a posebno podršku bilo kojoj aktuelnoj većini. Takve „kandidate“ birači bi trebali zapamtiti kao prevarante i izdajnike ideje za koju građani glasaju.

Jasno je da su stranke u potrazi za kadrovima prisiljene primati i „preletače“, ali je niz primjera iz proteklih izbornih ciklusa pokazalo da je neophodna duboka provjera kandidata, njihovih ličnih profila, motiva ulaska u politiku pa i sudsko-policijskih dosijea, kao u skupštinskim klupama ne bi sjedili prikriveni nasilnici, zločinci, kriminalci i politički profiteri.