dugo su trajali

Kompanija kriva za IT kvar radnicima dala vaučere od 10 dolara, pa ih blokirala

Kompanija za kibernetičku sigurnost CrowdStrike pokušala je zahvaliti radnicima koji su se uhvatili ukoštac s nedavnim globalnim IT kvarom poklonivši im UberEats vaučer u iznosu od 10 dolara. Uz spomenuti vaučer radnici su dobili i sljedeći e-mail: "Prepoznajemo dodatni posao koji je uzrokovao incident od 19. jula. I zbog toga, od srca zahvaljujemo i izvinjavamo se zbog neugodnosti."

Međutim, problem se pojavio kad je Uber posumnjao na potencijalnu prevaru. CrowdStrike je potvrdio da je poslao vaučere od 10 dolara "saradnicima i partnerima" koji su pomogli korisnicima pogođenim neispravnim ažuriranjem softvera.

Kvar je paralizirao 8.5 miliona uređaja širom svijeta i doveo do haosa u zračnim lukama, otkazivanja bolničkih termina i prekida emitiranja TV kanala, piše Guardian.

Web stranica za tehnološke vijesti TechCrunch objavila je da su neki primatelji vaučera naišli na poruku o greški kada su pokušali iskoristiti svoj vaučer. U poruci je pisalo da je vaučer poništila strana koja ga je izdala i da više nije valjan.

Glasnogovornik CrowdStrikea rekao je da je Uber blokirao vaučere nakon što je sistem visoke stope korištenja vaučera prepoznao kao potencijalnu prevaru.