klimatski zalogaji

Hrana za klimu? Zašto biste trebali jesti više mahunarki

Ministarstvo zdravstva Austrije dalo je revidirati prehrambene preporuke.

Naprimjer, po prvi put su mahunarke i proizvodi od njih uvršteni kao zasebna kategorija u preporuke, baš kao i za vegetarijansku prehranu. Uzeta je u obzir i povezanost prehrane i klimatske krize.

Mahunarke: Tri porcije sedmično su idealne


"Ne želimo propisivati ​​ili zabranjivati ​​ljudima da rade bilo šta, već stvarati svijest", citiran je u emisiji u četvrtak ministar zdravstva Johannes Rauch (Zeleni). Što se tiče mahunarki, nutricionisti smatraju idealnim tri porcije sedmično.

Međutim, poticala su se sniženja za meso, ribu, mlijeko i mliječne proizvode. Po prvi put postoje i preporuke za vegetarijansku prehranu. Najvažnije komponente uravnotežene prehrane su voda za piće (šest čaša dnevno), povrće i voće (pet obroka dnevno) te žitarice i krompir (četiri obroka dnevno).

Zdrava prehrana, tjelovježba i dovoljno sna pozitivno utječu na zdravlje. Ovo je odavno poznato. Ali sada su istraživači s Harvarda pronašli još jedan iznenađujući faktor koji nam može značajno produžiti život.

Masline su zdrav i popularan međuobrok, posebno ljeti. Ali najnovija istraživanja pokazuju da prirodni proizvod sadržan u maslinama također može pomoći u mršanju.

Prema izjavama, ministar zdravstva Rauch računa na informiranje:

"Zdrava prehrana podjednako štiti naše zdravlje i našu klimu."

Do 30 posto emisija stakleničkih plinova u Austriji dolazi od prehrane - proizvodnja i transport životinjske hrane posebno oslobađaju puno CO2. Kada je riječ o ovim proizvodima, zagovaralo se da se posebna pozornost posveti regionalnosti kako bi transportne rute bile kratke. Kod voća i povrća treba voditi računa o sezonalnosti. Svježe, sezonske namirnice sadrže više hranjivih tvari i jeftinije su jer nema velikih troškova transporta i skladištenja.