loše poslovanje

Njemački div na koljenima, gubici su ogromni, bez posla ostaje 30.000 ljudi

U prvoj polovici 2024. Deutsche Bahn (Njemačka željeznica - DB) imao je gubitak od 1,2 milijarde eura. Štrajkovi, ekstremne vremenske prilike, gradilišta i slaba potražnja značajno su pogoršali rezultat ovog koncerna u odnosu na prethodnu godinu, saopćila je tvrtka, kako prenosi Deutsche Welle.

Odgovor na loše poslovanje je - ukidanje ukupno oko 30.000 radnih mjesta u Njemačkoj narednih pet godina, rekao je financijski direktor Levin Holle. Radna mjesta će biti ukinuta prije svega u administraciji - planirano je da se ondje već ove godine ukine oko 1.500 radnih mjesta. Zahvaljujući digitalizaciji i automatizaciji, administrativne procese bi u budućnosti trebao obavljati manji broj zaposlenih.

„U budućnosti moramo postići da imamo više željeznice s manje ljudi", naglasio je Holle.

Negativni vanjski faktori

Prema mišljenju uprave, do lošeg rezultata su posebno doveli negativni vanjski faktori. „Ekstremni vremenski uvjeti neviđenih razmjera doveli su željezničku infrastrukturu, kojoj je ionako već bilo potrebno saniranje, do granica njezinih mogućnosti i pogoršali operativnu i financijsku situaciju u putničkom i teretnom prometu. Bilo je i štrajkova i nesreća“, rekao je šef željeznice Richard Lutz.

Pored ovih faktora, pala je i potražnja: 64,2 miliona putnika koristilo je međugradske vlakove u prvih šest mjeseci tekuće godine - šest posto manje nego u prvoj polovici 2023.

Tačnost u međugradskom prometu iznosila je 62,7 posto u prvoj polovici godine – značajno pogoršanje u odnosu na prvu polovicu 2023. Cilj je bio stopa od 70 posto. Stopa za ukupan prijevoz putnika u željezničkom prometu iznosila je 90,1 posto.