ZA SKORO 10 STEPENI

Hrvatski meteorolozi objasnili zašto je temperatura mora u Hrvatskoj drastično pala

Nakon provjere, Državni hidrometeorološki zavod potvrdio je iznenadni pad temperature mora kod Dubrovnika zabilježen u petak, a pojasnili su i razloge

Temperatura mora izmjerena ovih dana u uvali Lapad pala je na 19,1°C, dok je prošle sedmice zabilježen rekord od 29.1°C . 'Pad temperature mora za nekoliko stepeni uzrokovan je specifičnim uvjetima mikrolokacije, tačnije na njega je utjecala brzina i smjer vjetra koji su doveli do rashlađivanja površine mora. Ovakav pad temperature mora uobičajen je tokom ljeta uslijed bure', odgovorili su iz DHMZ-a na upit Večernjeg.

Kako dodatno pojašnjava DHMZ, senzori smješteni na plutači u ovoj uvali pokazali realne vrijednosti, koje ukazuju na drastičan pad temperature. Ovaj fenomen nije rezultat greške u mjerenju, već specifičnih mikrolokacijskih uvjeta u kojima se nalazi plutača. Naime, brzina i smjer vjetra, koji su posljednjih dana u ovom području bili izrazito jaki, doveli su do naglog rashlađivanja površine mora.

Napomenimo i da su druge mjerne postaje zabilježile veliki pad temperature. Na Mljetu je more prije sedam dana bilo 28°C, a sada je 23°C. U Malinskoj je temperatura mora pala s 28.6°C na 25.8°C, dok je na Krku temperatura pala s 29°C na 25°C.